自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Lcsl 發表於 20-2-13 01:34
用咗gmarket成6、7年都未試過咁。今批預咗耐,睇status話順豐已收件及海外配送進行中,但tracking no...竟 ...

近日可能順豐接了太多單,一些貨品轉了其他公司

我用順豐訂了三批貨,第一批是SF字頭,第二批是EG....KR,是EMS快遞,笫三批是9845字頭,是Rincos船運

查詢SF (SF字頭)
https://www.sf-express.com/hk/tc/

查詢 EMS (EG....KR字頭)韓國那邊
https://trace.epost.go.kr/xtts/tt/epost/ems/ems_eng.jsp
我的貨品7/2已到港,要到14/2香港EMS至check到,但17/2仍未收到貨
電話 27233454

https://www.hongkongpost.hk/tc/mail_tracking/index.html

查詢 Rincos (9845字頭)
https://www.google.com.hk/amp/s/www.aftership.com/amp/couriers/rincos

如果是5/2上船,會17/2到港,可以自取,21/2派發上門
6/2就估計是24/2到港,28/2開始派發

電話 : 36112554

大宅

Lcsl 發表於 20-2-13 04:45
係呀!9845字頭,我用你條link check到件貨感激你!點解寄船運不過依家起碼知件 ...

SF太多件,我估佢先轉用EMS快遞(我第二批貨)又滿咗,就轉去用船運(我第三批貨),用船運都係下星期到,EMS都有可能下星期至收到,今次唔快得幾多

大宅

bbshop_bb 發表於 20-2-13 09:17
想問ems用左幾耐先由韓國到香港?

由Gmarket個貨倉經EMS我的是4天,但近日太多貨,唔知等幾耐,10天都未收到貨,我見有人用DHL幾日已到手

大宅

patchoihk 發表於 20-2-13 09:11
請問你知唔知呢間係邊間物流公司?問順豐佢話唔係佢哋嘅

試試這個

https://www.zim.com/za-hant/tools/track-a-shipment

大宅

waic 發表於 20-2-13 10:17
你好叻呀,幫到樓主,樓主可鬆一口氣,我都鄧佢擔心

我都等緊,我訂俾自己屋企人的口罩已收到,但幫兩個親戚訂的就未到貨,所以都很緊張周圍查探消息

大宅

jandk 發表於 20-2-13 20:36
useful!! 想問下rincos係船定飛機? 我見去到仁川,但無講係airport定碼頭

Rincos 船運,好似係一星期一次

大宅

jandk 發表於 20-2-14 01:17
原來5號上船要21嘅先到香港,我今日先見佢shipped, 上船未都未知,咪要3月頭至3月中
...

大宅

晴佳 發表於 20-2-14 10:09
我都等緊,EMS 顯示2月8日已到香港,但香港郵局個網check 唔到,電話無人聽,email 唔覆。。唔知可以點 :cr ...

有人聽都冇用,隔日佢搵人覆我話check唔到

大宅

colourngan 發表於 20-2-14 08:51

想問下9845用rincos check 到香港係用cxc express即係香 ...

打電話去香港Rincos問,之前我個回覆有寫電話

大宅

belle2004 發表於 20-2-14 23:57
我1月28号買兩單口罩,夾一單布袋,兩單口罩同我取消左,而家得單布袋都show第5步開始配送好耐,仲有一早叫 ...

即係話貨品已經離開倉庫,上咗飛機或者上咗船,有tracking no.應該可以追蹤到

大宅

belle2004 發表於 20-2-15 01:33
剛check到2月4日仁川出貨,我諗都係 船運

唔一定架,我有張單都係4/2出貨,是用EMS(EG字頭),7/2空運到達香港,擺到13/2香港EMS至開始處理,一直香港那邊EMS都check唔到,今天14/2終於有更新資料,不過仍未收到,一樣係超慢,船運都係下星期到,唔慢得幾多
但係SF轉EMS和SF轉Rincos船運退款就差不多

圖1 :韓國那邊的EMS
圖2 :香港那邊EMS

大宅

Jujus 發表於 20-2-15 11:02
我第一次用gmarket, 1月30號已經係呢個狀態,一直未郁過,我揀順豐,去到呢個位其實我洗唔洗再做d咩?因為我 ...

我之前同一訂單在兩間商店訂咗兩件貨,用SF,收到貨時是裝埋同一個箱,即係自動集運咗。

現時,好多人都係塞在warehouse和shipping soon,基本上無嘢好做

大宅

Jujus 發表於 20-2-15 11:02
我第一次用gmarket, 1月30號已經係呢個狀態,一直未郁過,我揀順豐,去到呢個位其實我洗唔洗再做d咩?因為我 ...

我之前同一訂單在兩間商店訂咗兩件貨,用SF,收到貨時是裝埋同一個箱,即係自動集運咗。

現時,好多人都係塞在warehouse和shipping soon,基本上無嘢好做

大宅

belle2004 發表於 20-2-15 12:40
我用順豐

順豐近日就算接咗單,都俾曬其他公司送,你睇番個tracking no.是什麼字頭,如果在8樓個回覆去搵,就會找到,我都係用順豐,D單都俾佢轉咗去EMS或Rincos

大宅

veronicalee0214 發表於 20-2-16 07:46
請問點解Rincos 個電話會係香港郵政既?Thanks

不是,已更正

EMS : 27233454
Rincos : 36112554

大宅

Kokomanman 發表於 20-2-17 10:07
無知一問,gmarket買咩架?

似淘寶,主要賣韓國嘢

大宅

onlam2005 發表於 20-2-17 11:22
我懷疑GMARKET 係故意唔出貨,
所有MASKS都係特登擺埋一邊,
因為有JM訂講其他物品, 一星期內己可到香港.

根本做唔切,SF都要搵DHL,EMS空運幫手,仲要用埋Rincos用船運,之後SF直頭不接單清貨,你用DHL就好快,係有點貴

大宅

Lcsl 發表於 20-2-13 01:34
用咗gmarket成6、7年都未試過咁。今批預咗耐,睇status話順豐已收件及海外配送進行中,但tracking no...竟 ...

5/2上船,用SF轉咗Rincos (9845字頭),今日(17/2)貨到咗香港,有通知取貨

大宅

yingbird 發表於 20-2-26 00:02
回覆 Luffy007 的帖子

Kerry Logistics 嘉里物流,空運,三四日收到

https://www.google.com.hk/amp/s/www.aftership.com/amp/couriers/tgx

wcpcelia    發表於 20-2-26 10:05

首頁

尾頁

跳至