懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我唔知可以搵邊個講...試過同身邊朋友傾又試過同醫生傾, 佢地只會覺得我太誇張睇緊心理醫生, 佢建議我深呼吸,學習放鬆
但我真係踏出唔到第一步

由細到大我都好驚生仔
由細細個睇bio堂生仔片到身邊開始有朋友生仔 會分享佢地的恐怖經歷 我每次聽到都拎冷震
由細到大都覺得點解自己係女人 要有呢個責任
結左婚好多年 一路都無諗住生
但前排同老公傾起 佢話其實想試下要小朋友
就算最後唔得唔緊要 但起碼想試下 同埋佢覺得有小朋友都係件開心事
我已經高齡 理性咁睇 都應該試下 免得以後後悔 同埋時間唔等人

咁我同佢agree左要開始試
我一路食緊避孕藥 要停藥
然後問題就黎

我覺得自己極唔敢停藥 因為我知道一停藥就要開始試
我怕如果真係有左點算
我覺得大肚係一樣好恐怖既事 有舊野響個肚入面郁 極核突
順產十級痛 剪會陰 開刀好血腥 生完個胸可能會變dur 有紋等等。。
同埋之前睇過新聞 陀緊或生緊既時候咩都有可能發生 甚至危及生命
覺得成件事好恐怖。。
我係想要細路,但我未至於想要細路想到願意犧牲

我已經連續幾個星期訓唔到教(響諗呢樣野之前係非常開朗)
一合埋眼就係大肚婆尖叫既畫面 同埋開刀時既血腥場面
有經歷過的人可以share下經驗? 係我太誇張嗎?我真係好困擾,日日食唔落飯無心機做野,feel到自己有精神病。。。

Update:

好多謝各位回覆 你地每個分享我都睇左好多次 對我好大參考價值
好感激各位的分享 響我咁困擾的時候
咁多好心人分享你地的經歷 真係人間有愛
多謝你地
呢件事 真係困擾左我十年以上 直至而家仍然困擾
所以我好積極咁想諗通 迫自己接受
因為如果我再唔理自己的諗法 日子只會不斷重覆 十年後的我仍然會驚
但現在的我已高齡 所以自知時間有限 更加係咁迫自己快d唔好咁驚
睇黎要做到完全唔驚係無咩可能 原來咁多人都驚 唯有驚住黎做呢件事
個個都係驚住生 做媽媽真係好偉大
希望我都可以有一日鼓起勇氣去試

有d人又話開刀背脊支針好痛
又有人話生完谷奶痛到爆
真係有好多關要過。。。

複式洋房

回覆 sabsab122 的帖子

好多謝你的分享呀我會好好考慮一下

複式洋房

回覆 tovibb 的帖子

好多謝各位的回覆呀犧牲方面 如果係痛呀 要時間照顧等等我係ok的
但如果要犧牲條命 換黎bb就無咁偉大了
請問各位媽媽係咪要有犧牲性命的覺悟所以先敢生bb?
定係無諗咁多 覺得應該唔會無左條命咁嚴重 所以照樣去生?

複式洋房

好多謝各位回覆 你地每個分享我都睇左好多次 對我好大參考價值
好感激各位的分享 響我咁困擾的時候
咁多好心人分享你地的經歷 真係人間有愛
多謝你地
呢件事 真係困擾左我十年以上 直至而家仍然困擾
所以我好積極咁想諗通 迫自己接受
因為如果我再唔理自己的諗法 日子只會不斷重覆 十年後的我仍然會驚
但現在的我已高齡 所以自知時間有限 更加係咁迫自己快d唔好咁驚
睇黎要做到完全唔驚係無咩可能 原來咁多人都驚 唯有驚住黎做呢件事
個個都係驚住生 做媽媽真係好偉大
希望我都可以有一日鼓起勇氣去試

有d人又話開刀背脊支針好痛
又有人話生完谷奶痛到爆
真係有好多關要過。。。

複式洋房

回覆 EstrellaDamm 的帖子

多謝你分享正面的經歷呀可能我真係聽左太多恐怖野 搞到我有bias
可能聽多d正面例子可以幫我克服到

複式洋房

回覆 rainbowflower 的帖子

多謝你丫 而家努力克服恐懼中。。。呢個post聽到咁多媽媽的分享 我信心好似大左
原來咁多人都係驚住生 原來我唔係異類

複式洋房

回覆 firebear 的帖子

多謝你分享丫 令我信心多左 我都諗住如果有左既話一定會私家生以我咁驚青既性格 我已經諗住就算借大耳窿我都要去私家
因為我實在太驚。。

首頁

尾頁

跳至