自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

父親節定係端午節先? 後者仲有成個禮拜乜都好返啦,驚就應該一早去打針

ps, 再唔係咪要求搞手遲幾日先食囉

pps, 街道都唔知有幾多人中咗你唔知啦, 邊度驚得咁多

侯爵府

KILW 發表於 23-6-19 07:36
病人自知自己病就唔好出席,如果佢係關心愛護人嘅,點會想家人親人病? ...
原則上同意的,但係從另一個角度去睇, 以我為例, 我係孩子中covid,因為照顧佢俾佢傳染(全程已經戴咗口罩), 生活又唔係咁過, 我嘅意思係新冠而家只係一個感冒, 你以前屋企人感冒會唔會唔去做節?又或者會唔會因為小朋友病怕被傳染而唔去照顧佢?

侯爵府

TMC3012 發表於 23-6-19 07:33
有人中佢唔出席就冇問題, 唔係既改期啦, 仲要你地未中過
你估真係傷風感冒咩
...

我中過, 我有資格講:只是一個感冒, 但一老一幼就要小心啲啦

ps, 我中咗,因為想空氣流通d, 唔開冷氣熱到爆, 走去沖凍水涼,我啲friend聽到都話我激

侯爵府

bbc2018 發表於 23-6-19 07:57
後輩要教下長輩呢啲意識,唔係又走去飲茶等,增加風險
唔會聽嘅, 要接受現實

新冠初期清明節拜山,我去到先知原來搞手自己病咗, 又唔改期,一定要正日, 我都忍唔住話咗搞手兩句, 因為當其時仲未有疫苗,未有特效藥, 屋企老人家中咗就超大鑊

侯爵府

KILW 發表於 23-6-19 08:11
我家係有人傷風、感冒、發燒之類可能病人缺乏,或人多病會延期。病應該休息,我以為係好正常
照顧小朋 ...
again 我原則上係同意,但係可惜屋企人唔係個個都咁理性去諗

每年過時過節我都勸屋企人不如食清啲,但係個個都話過節少少唔怕, 跟住就黑面覺得我掃興,所以而家我都費時出聲, 唯有做足措施保護自己 and then go w the flow.

侯爵府

TMC3012 發表於 23-6-19 08:54
我成家人都中過, 係傷風感冒咁, 流感都有中過仲辛苦, 但中完新冠身體係有少少差左, 中一次就夠, 唔知 ...

避得一時避唔到一世, 打針係最佳嘅保護, 其次就係 regular exercise + vit c

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 23-6-19 09:16
端午節啫
我之前都係咁諗屈原跳河咋嘛,關我咩事啫,不過老人家好似都幾重視呢個節日

侯爵府

billiken 發表於 23-6-19 12:44
打孖。
唔介意延後,但就唔明點解唔考慮呢個option , 個問法有d被夾(叫你表示效忠)感覺所以先上嚟問問。 ...
其實你可以先發制人話自己成家中招發燒費事傳比其他人,之後好返先再補返同老爸做節

侯爵府

_candy_ 發表於 23-6-19 15:38
打咗針一樣會中招喎

我打咗4針,三日就一條線,但上一針係2022 尾,如果5月補支booster,今次中應該冇咁辛苦(主要係因為同時要陪溫書,頭痛計quadratic equations 真係幾辛苦)

侯爵府

billiken 發表於 23-6-19 17:01
我識個人打咗四針,今波中,咳左兩個月。
我而家都仲有少少咳,希唔會兩個月啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊