跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Desmond2009 發表於 17-4-3 09:43
依家計埋晒d樓, 股, cash , 加埋晒先得一千萬左右。 去到唔知點生活。 但又想小朋友過得好d. 俾你會點揀 ...

我近期識多咗新朋友。 都是香港移過多五年内的。 聽聽埋埋我個人覺得移過來都係要重新調節自己心理。

不少太太們以前係香港係ftm. 老公一個揾錢。 有工人,有樓。小朋友唔係直資就私校或國際。生活無優。

過到來,環境好d的就繼續做ftm,但以前係香港係購物狂,買乜都唔洗諗 。買到全間屋都係唔等洗嘢。
過到來要自己落手日日煮飯。但想買個好d的焗爐,就手d的煮食用具都要計過度過。出街食飯都要計住唔好食咁多餐。又唔好食咁貴。

環境冇咁好的,休想做返ftm.左問右問有什麼工。想做childcare 又要讀什麼証書。冇咗個工人重要頂埋工人個位已好累,重要諗吓點幫補家計。真係壓力大。

唔知你係男定女,當比你參考吓。但我覺得Ftm移民過來付出真係好大。

反而大陸來的又好似好開心。 可能冇經濟上的煩惱。 日日班太太圑講飲講食講補習shopping.

伯爵府

airforce1 發表於 17-4-3 21:29
咁係因為你唔用全能嘅淘寶,不過又冇可能淘焗爐

重點唔係邊度買,幾多錢。澳洲買嘢唔貴。係貴在水電煤,保險呢d冇得慳。

一份收入過到來都有問題,如在港要靠公一份婆一份才過活的話。咁就煩d. 呢度一個返工又死得,二個返工都係死得。但找不找到工又係問題。
冇番咁上下儲蓄真係要諗諗。但又唔會餓得死你,85仙一條方包,實餓唔死。不過,睇你要什麼生活。

不過你重係香港返工加交香港税。你緊係唔明白。

伯爵府

DLPapa 發表於 17-4-6 20:39
Just like in Hong Kong, when you have already paid off your mortgage, the living cost is not so much ...

我覺得同香港唔同。full payment 層樓唔代表ok. 呢度租屋貴有貴租,平有平租。 如果可以住山卡啦。 幾平都有。

貴係貴在fixed overhead cost. 呢d冇得避。住邊都係要比。屋貴屋平比一樣咁多。平平地住個apartment,但管理費閒閒地一萬港元一季。council,水電煤,就算唔用都要比service charge.未計用量,service charge都每季三四千港元。

如唔住apartment,住house

manman1018    發表於 17-6-12 09:15

伯爵府

Desmond2009 發表於 17-4-3 09:43
依家計埋晒d樓, 股, cash , 加埋晒先得一千萬左右。 去到唔知點生活。 但又想小朋友過得好d. 俾你會點揀 ...

剛睇到比你參考吓。

一一一一
據澳洲聯邦銀行CBA 的分支機構 CommSec的綜合研究分析,不少的澳洲家庭現在有多收入來源,比如說夫婦兩人都掙錢。而各階層平均來講,每週的家庭總開支目前已經超過每週$2,000大關。

如果一眼看到澳洲人家庭平均每年開支10萬,你可能會很吃驚。 但CommSec的首席經濟學家 Craig James 指出,這是平均了所有澳洲家庭之後得出的數據,有些家庭收入要高得多,而那些單親低收入家庭顯然是“被平均了”。

分析報告列舉了澳洲家庭如下的“平均”花費:

* 房貸/租金: 每週 $379.89

* 購置一週食物(包括外出就餐): 每週 $307.46

* 保險和其它金融服務開支: 每週 $168.64

另外,加上家裡的其它零碎開支,平均澳洲家庭每週的開支為 $1974.95, 那也就是說一年的花費為 $102,697.40。

澳洲人現在只消費他們收入的83%, 而2006/07年他們花掉了收入的88%。

根據澳洲統計局公布的統計數據, 自從 2006/07年以來,澳洲人花費在水,電,氣等生活必需品的支出上飆升約60%。該升幅為澳洲同期通貨膨脹CPI值的三倍。

全球經濟危機教會了澳洲人節約和存錢。現在,很多澳洲人買衣服也不大手大腳了,會等到大減價時才購買。

伯爵府

manman1018 發表於 17-6-12 09:20
購置一週食物(包括外出就餐): 每週 $307.46 ??? $300-400 is my grocery expense per month. ...

300~400一個月?
只係當買餸一日三餐當20蚊計,都140蚊一週。
你一個人住?,定話你買嘢好平。

伯爵府

manman1018 發表於 17-6-12 09:39
回覆 1mocha 的帖子

二個人住 + 1 DOG (Average around $400 per month)

咁咪一佰一個星期唔洗? 13蚊一日。 一二日13一日都唔難。 但日日 都係就難s. 有時煲一次煲湯都要十蚊。

只係買餸,定話包埋日用品?
你真係要教吓我係邊度買嘢咁經濟。

伯爵府

mspaint 發表於 17-6-19 22:53
如果識投資,一千萬每年12%產出120萬現金流,即10萬一個月,扣起一部分(4萬)對抗通脹,約有A$10000 ...

未計比30到40%稅

首頁

尾頁

跳至