自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

mj830 發表於 17-5-26 04:20
(長文)

爸爸十幾年前有二奶離開左屋企,媽媽辛苦足咁多年,撐住頭家,初初離開仲有過數比錢媽媽,之後拖 ...

搞完身後事同其他手尾,閙爆條二奶啦,以後各行各路。做女,幫d不負責任的所謂老豆搞埋後事算係咁。個二奶搞到人家妻離子散咁多年真是抵鬧。
比我, 呢d男人,仔女都唔要,真是後事都唔理佢。仲有二奶無結婚,佢想搞死亡證乜都唔得。
Nice to meet you!

侯爵府

畀面勳章

rachel_tim 發表於 17-5-26 06:22
二奶同你爸都十幾年, 點都有感情
當日佢都通知你地佢入左院, 否則你爸走左攪晒野你地都唔知

個二奶同個男人無結婚,基本上佢乜野都做唔到。所以佢唔通知樓主家人都唔得。

侯爵府

畀面勳章

brindlewin 發表於 17-5-26 06:58
我理解拿得出死者身份證及提交辦事人身份證就可以著手辦死亡證和一切後事,無需要證明咩關係。如果孤家寡 ...

一定唔得。一定要家人,老婆,仔女,父母,兄弟姐妹,姨媽姑姐。真是無,可能要警方處理。

侯爵府

畀面勳章

brindlewin 發表於 17-5-26 06:58
我理解拿得出死者身份證及提交辦事人身份證就可以著手辦死亡證和一切後事,無需要證明咩關係。如果孤家寡 ...

死亡証都要親人先搞到。同居女友乜都搞唔到架。我叔仔走時,佢女朋友想幫下手,結果係乜都唔得!二奶米即是同居女友!

侯爵府

畀面勳章

talkative 發表於 17-5-26 07:10
佢地揾返你地,可能係因佢根本領唔到遺體辦唔到後事。

中point!

侯爵府

畀面勳章

joey211 發表於 17-5-26 07:24
如果2奶係因為攪唔到身後事攞唔到死亡證而搵你地
咁一定要攪
我好衰 如果爸爸有少少錢留低, 即使係她少( 就 ...

二奶想領遺產有死亡証都無用。除非立左平安紙否則佢一蚊都無。基本上,做人二奶好儍!你所謂最愛的人,到佢死左,真係連遺體都領不到,唔好講(emoji),基本上乜X野都無份!

侯爵府

畀面勳章

brindlewin 發表於 17-5-26 07:31
得啦。我都做過,不幸係個二奶到頭丟係醫院唔理,大婆子女早移民外地也不理。
家族長輩同佢有交情,收到二 ...

所以一定要家人。我有個遠房親戚無人無物係老人院走,送去醫院,都是警察打黎問,所以我相信程序係咁。

侯爵府

畀面勳章

brindlewin 發表於 17-5-26 07:33
你細讀下章程。

死亡証要申報死者婚姻狀況,巳婚就一定要老婆搞。除非無老婆無仔女,就要父母兄弟搞。當時我幫手搞叔仔d野,所以都幾肯定。你個case都可能要對方d家屬授權俾你先搞得?

侯爵府

畀面勳章

mj830 發表於 17-5-26 08:20
以我所知佢冇乜錢哈哈⋯唔好睇到個個都係為錢,我只係仲當佢係爸爸所以咁堅持

行禮個度媽媽心裡 ...

我係你乜都唔理。你媽乜都唔想先叫你同姑姐決定jeh!

首頁

尾頁

跳至