時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

cmir 發表於 19-7-26 09:12
黃藍絲心態分別:黃絲想感化你 藍絲想你死
https://lihkg.com/thread/1350771/page/1

黃: 頭腦簡單,想法天真,完全唔考慮香港先天條件,以為衝兩衝就可以香港獨立
藍: 睇清現實,就算政府不濟,知道反政府反中央唔會有運行

黃: 以為攪亂香港就可以達到目標,不惜攬炒
藍: 只想香港安定,有餐安樂茶飯

黃: 衝動暴力,手腳行先過個腦
藍: 大多沉默,唔影響自己唔會攪咁多嘢

imsas    發表於 19-7-26 20:04
raven    發表於 19-7-26 15:48
taktakjar    發表於 19-7-26 10:54
zaza0427    發表於 19-7-26 10:00
cmir    發表於 19-7-26 09:58

公爵府

1314625 發表於 19-7-26 09:33
我覺得係調轉

藍絲想你歸順中國,黃絲想你不悉任何代價推翻暴政

其實有咩暴政呢?有人無辜入獄定無辜被殺?最"暴"咪就係想速戰速決通過逃犯條例囉!不過見到班暴民咁癲法,已經嚇到即時跪低唔推啦!

公爵府

molly0922 發表於 19-7-26 10:48
就係要諗埋其他人,承擔埋先行出黎

唔好講到咁偉大!
有諗其他人就唔會係度搗亂,好多人本來好好生活,俾班乞衣人攪亂晒。
我絕對唔需要佢哋幫我爭取或者承擔啲咩!

公爵府

molly0922 發表於 19-7-26 11:08
我都好想知其實亂左你啲乜?
舉例說明之?

其實你呢啲見到都扮盲(or真盲),講嚟都應該晒氣。
佔領道路,影響道路使用者
港鐵玩門,影響返工人士
圍政總,稅局同警總,影響市民使用政府服務
打爛立法會,議題撥款被逼暫停,影響民生
周圍貼流膿牆,影響市容
圍商場,店舖,影響市民休閒娛樂,商戶和其僱員生計
入元朗踩場挑釁黑社會,連累無辜市民被打
毆打欺凌反對佢哋嘅人,危害人身安全
你唔係話我知以上全部係我幻想出嚟嘛?

公爵府

molly0922 發表於 19-7-26 11:45
要睇前因後果呀親

點解會發生以上一系列事件呢?

仲有冇第二句呀?唔駛成日講前因啦,根本有咩前因都好,都唔係為呢一系列犯法行為開脫嘅藉口
冇錯,兩邊都有人打人,即係你同意黃人有打人啦!咁佢哋有冇錯,有冇影響人?唔係又同我講佢哋係被逼咁老土嘛?
放心,我有睇NOW同99,我唔同你,睇到都當唔知,我知政府有佢嘅問題,有嘢係做得唔好,但絕對唔係犯法嘅藉口。
政府同警隊代表香港法治,冇法治香港已經玩完,仲講咩民主,講咩自由。

公爵府

molly0922 發表於 19-7-26 12:12
所以有法治嘅警察可以轉頭走左去?
咁法治咪離市民而去?

呀林已完俾人打爆咀真係"犧牲"得好有價值,元朗事件已經成次你哋手上少少嘅渣嗱,無論討論咩想攞攞元朗事件幫自己開脫
發生元朗事件,因為法治已死,由佔領破壞立法會開始已經係,都係班乞衣人造成,元朗突然大量報案電話從何而來?點解警察到場又要鬧走佢,?唔好咩都賴落人哋頭上了。

公爵府

Potato_Tomato 發表於 19-7-26 13:17
我會替藍絲們擔憂,所謂回音壁效果,當同一種立場聲音,困著在同一地方之擴大後果,會令當時人有錯覺,以 ...

首先你要搞清楚,反對暴徒嘅唔一定係藍絲,但支持暴徒嘅一定係黃絲。
講真,我對政治冇興趣,冇事冇幹唔會講咩支持政府,但宜家好肯定係支持政府嚴懲暴徒,唔支持政府唔通支持連登仔話要成立嘅臨時政府咩?

首頁

尾頁

跳至