懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

相信呢幾日大家都知發生咩事,對我地呢班睇開余醫生嘅媽咪唔多唔少都有d不安,我自己本身係余醫生舊客,之前都係余醫生開刀,今胎都係約咗余醫生10月尾開刀,一路以嚟我都好相信余醫生的專業。特別係我本身有焦慮症,佢可以令我係兩個懷孕期都陀得好安心。今早有好多朋友一早打俾我,因為知我睇開余醫生,個個都問我點打算,令我突然感到好徬徨!

大宅

引用:呢幾日睇左好多posts,都令自己好忐忑,不過

原帖由 NANAAU 於 12-09-06 發表
呢幾日睇左好多posts,都令自己好忐忑,不過我而家都31週,要揾過好同自己夾到的醫生應該唔容易,加上我上一 ...
同你一樣,我又係31週,你book咗邊日開刀? 其實我都係咁諗,要搵一個夾自己嘅醫生真係唔易,仲要我地本身有情緒問題,更加要搵一個令自己安心嘅醫生。余醫生事實係令到我好安心,只不過今朝一早,不停朋友打嚟問我,搞到我突然唔知點好!

大宅

引用:Quote:HappyDay2008+發表於+12-9-6+14:12+

原帖由 LeeJason 於 12-09-06 發表
同意,非常奇怪很多人對余醫生突然180度轉變

我相信之後仁安和各醫生會更加小心
我會繼續搵番余醫生,事實上佢已經係一個好有經驗,好好的一個醫生,就如我先生說,之前睇過幾個婦科,最後都係覺余醫生係最好。大家加油!希望大家順順利利!

NANAAU  yes!希望大家順利  發表於 12-9-6 14:47

大宅

回覆:想問吓有幾多JM依家睇緊余啟文? 嚟緊會繼續搵佢順產或開刀嗎?

http://news.sina.com.hk/news/3/1/1/2763815/1.html

其實睇番報導,話由產鉗做成咁嚴重嘅創傷,機會係好微。我自己開過兩刀,而家先知原來剖腹都會用產鉗,仲要好普遍使用。其實bb父母都質疑如果真係產鉗做成,點解bb無表面傷痕?係咪bb父母都覺得有其他失誤而導致bb腦出血而唔係剖腹產用產鉗做成呢?其實唔係好明點解余醫生又話bb傷勢可以"當"係佢做成,咁勇攪晒上身!anyway, 都希望快d查個究竟,俾bb父母一個交代,希望bb快d好番,大步欖過!

大宅

引用:我兩個囝都係余醫生接生,我同老公都覺得佢

原帖由 babyakambm 於 12-09-07 發表
我兩個囝都係余醫生接生,我同老公都覺得佢講嘢好保守,唔會是但講的,佢話"當"佢做成??

...
係呀!你有無睇我quote篇報導...我自己都接觸余醫生好多次..我都覺得佢係嗰種..好肯定先會講嘅人。唔明點解佢要咁講!

大宅

引用:他是親口這樣說的 +

原帖由 adayy 於 12-09-07 發表
他是親口這樣說的
我都相信係佢有咁講,只不過正如報導講,產鉗做成咁大創傷好罕見,仲要bb父母都質疑點解bb無表面傷痕?究竟係咪真係產鉗做成,定有其他原因?我只係唔明話晒佢都係出名嘅醫生,未查清楚就話當係自己做成,佢應該好清楚一出街對佢影響有幾大,反而我覺得兒科有可能真係斷錯症,但so far醫生又好似無出嚟講d咩!
Btw, 我覺得院方未必想隱瞞d咩先建議返公家醫院,因為一去到公立,一check就知咩事,佢地仲點暪?好大可能而係佢地真係搞唔掂,又怕係自己醫院出咗咩事,咪要搵公家醫院幫手。因為無論設施經驗一定係公立好過私立。
我之前有親人有事入咗私院又係差d連命都無,因為私院醫生根本find out唔到佢咩病發生咩事,急急腳搵白車將我親人轉去公家急救,好在一去到即時做晒檢查find out到係唔知中咗咩毒,對症下藥先無事。
無論如何希望你朋友bb吉人天相!

大宅

引用:請問各位JM,+余醫生現時開刀收費如何?我上

原帖由 heiheishum 於 12-09-07 發表
請問各位JM, 余醫生現時開刀收費如何?我上次揾佢開刀, 今次都想搵番佢!
今年收$20000,順產同開刀一樣,你依家幾多週?

大宅

引用:Quote:原帖由+adayy+於+12-09-07+發表他是

原帖由 bluetulip 於 12-09-07 發表
另一報紙的報導-鄒太3次流產均在懷孕初期發生,但不肯透露原因。婦產科醫生靳嘉仁指出,該產婦可能因血凝固 ...
呢個我都有睇啊,所以咪覺得未必關剖腹過程事,唔明點解余醫生同bb父母講當係佢問題,報導一出街佢應該好清楚對佢影響好大。梁國齡仲話當時只係用咗單邊鉗,力度有限。

大宅

引用:他又有新聞+ +

原帖由 LeeJason 於 12-09-07 發表
他又有新聞
我自己都將會經余醫生開刀,所以呢幾日我都好關注所有有關余醫生的新聞,今早起身已橫掃晒所有新聞紙,包括方向報,sun報,明報,星島及頭條。只有呢份生果報繼續一沉百踩,我唔係唔同意有機會余醫生都會有失誤,不過一路都要俾自己保持中肯去判斷,正如呢度有d媽咪都有出來說過,經余醫生開刀,有用產鉗,亦發覺有表面傷痕,不過一段時間後就無事。其實我相信唔止余醫生用產鉗會有咁情況,其他醫生都可能有,不過無報導出來咁解。睇番生果報個case,威院都有同bb做檢查,磁力共振、腦掃描、抽血及腰椎穿刺檢查,以追查是否患新陳代謝病,但沒任何發現,身體或腦部也無受創傷。而本身仁安都有做,咁我又未必覺得bb發展有問題就關用過產鉗事。唔好亂俾d新聞紙誤導,我地依家只可以保持中肯去分析,期望自己同bb一切順利!

大宅

引用:何謂一邊鉗,鉗唔係都好似麵包夾有兩邊嗎?+

原帖由 MayBride 於 12-09-07 發表
何謂一邊鉗,鉗唔係都好似麵包夾有兩邊嗎? 我都覺得如果係關產鉗事,冇理由冇表面傷痕。我個囝都係佢開刀用 ...
Touch wood,咁我好好彩。我細囝出世都好大隻,8磅半有多,大隻過大囝。其實我都唔知余醫生有無用鉗,因為開刀後傷口仲細過第一胎,我仲好驚訝咁細個傷口可以生得出咁大隻b,仲讚醫生手勢好,我囝又無俾鉗過嘅痕跡

大宅

引用:Quote:原帖由+Joanneyf+於+12-09-07+發表睇

原帖由 MayBride 於 12-09-07 發表
Thanks Joanne. 我係第二胎搵余於十月尾開刀,第一胎都係佢開刀。由一開始既不安,到依家睇左咁耐post,多左 ...
咁啱我都係10月尾余醫生開刀,你定咗幾多號?唔知我地有無機會相遇呢?我依家等緊擇日,下星期先cfm。其實余醫生好好,俾我自己選擇時間,無額外收錢!

大宅

引用:我生咗啦,辛苦到死,余醫生同姑娘都好好,

原帖由 littlesweetie11 於 12-09-21 發表
我生咗啦,辛苦到死,余醫生同姑娘都好好,好細心,妳哋加油唔駛擔心,要信任余醫生! ...
恭喜晒!你第幾胎?囝定囡呢?我都好緊張想快d見到小小b, 依家約咗余醫生下月尾開刀

首頁

尾頁

跳至