自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Ol0314 發表於 23-5-17 15:45
年假最少40
有公務員親口話佢有180日
跟住又同我哋講

40都係舊制,新制入職係14日,大把私人公司offer到
其實年年公務員加人工,唔係做公務員既就會覺得佢地唔值,你叫佢出番黎私人公司做下,佢又叫你可以考入去做

子爵府

pochario 發表於 23-5-17 16:53
180日嗰啲起碼做咗2x,3x年,呢批人係前朝港英政府遺落,佢地退埋休就冇呢支歌仔。但年年一講呢個話題就比 ...

然後又有人話新制mpf好大舊,其實好景唔好景加人工都比人話

早前我明明記得有人開post話佢地係私人公司加人工,幾開心幾滿意,然後而家公務員加4,5個%就又有人出黎話加得多,唔值咁多

子爵府

ivycwl 發表於 23-5-17 17:50
公務員冇double paid bonus

但新制公務員contract base有約滿金,我聽既可以一完約二年定三年拎返三十萬( ...

唔係所有新制都係contract base架嘛
應該係話大部份都唔係,大部份公務員都係出12個月糧同交足稅既

子爵府

Ol0314 發表於 23-5-17 18:35
難道舊制就唔係公務員?

無人話唔係,只係你地拎福利好果d出黎睇,14日果d你就睇唔到,無長糧你又睇唔到,打風落雨要返工你又睇唔到,OT無錢果d又睇唔到(係真係有架,我識人做運輸署日日都要OT,稅局呢排都係日日做到8,9點),私人公司加人工又睇唔到,淨係加得少,凍薪果d先睇到
其實每份工都有佢地個 package,啱未去 apply囉,我朋友做私人工出3個月 bonus 唔通我又話點解佢地可以有咁多咩

亦都唔好講係交稅比佢地加人工,因為佢地好多人交既稅可能多過你,我識幾個公務員今年因為退稅少左,連埋預繳都交5萬幾啦,但佢地都唔係交最多稅果d黎

子爵府

Ol0314 發表於 23-5-17 18:57
又係全世界最慘就係公務員論調
又係你咁鍾意又唔申請的反問

首先我就無講過公務員慘,我係入職前就清楚晒自己個package,從來無怨自己d frd人工點解會高過我點解會咁多 bonus

同埋如果apple to apple ,咁點解你要用ca aco同掃地去比呢,ca aco有d位可能係日日返工數手指,但都好多係坐counter無時停仲日日比市民鬧,同埋我唔會話坐office既就辛苦過掃地同保安,一種係勞動性工作一種係office文件工作,佢掃地辛苦唔代表做緊文件野坐緊counter既人就輕鬆

我frd一畢業就1 take過考到會計牌仲入埋 big 4做左幾年之後見稅局請人先再考入稅局,佢並唔係因為能力唔夠先唔做big 4,點解你會覺政府既會計會差d呢?

公務員有10幾萬人,係會樹大有枯枝,但唔係人人都唔值

子爵府

奇奇媽媽 發表於 23-5-17 19:17
稅局出晒名政府部門中的地獄,識人係稅局迫走,去左big4做senior manager前排自己仲開埋firm:quiet ...

係,我朋友都話日日做到好夜,但呢位jm就係覺得所有公務員都係做唔到私人工先入政府,所有私人工都係有開工無收工,可能我朋友做果d私人公司全部都係少數黎啦

子爵府

QQ_panda 發表於 23-5-17 19:40
AO 好勁

但我聽到個做aco ge 都話要遲走先出奇…(佢話無ot 錢無補鐘)

aco做學資同運輸署都比較辛苦,你地睇平時運輸署條人龍就知,係無OT無補鐘架,佢地好多都想調但邊有咁易

子爵府

奇奇媽媽 發表於 23-5-17 19:55
我諗起做HR既friend,有一年加30%真和味

係架,我朋友做audit疫情呢幾年都有20到30% increment, bonus 係半年人工起跳,佢都話好好彩疫情對佢公司無影響

當然我都有朋友做私人公司加得千零蚊,我只係想果位jm唔好咁偏激覺得所有公務員都唔值,不過我知無可能

首頁

尾頁

跳至