家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

vivian0919 發表於 18-2-25 23:09
咁照你講買939嘅策略,你會唔會set止蝕,如果會又咩位?
如果要建倉底既...能夠忍受佢趺既程度相對會大D...但亦唔可能無止境既向下買...如果到一個階段...大市轉好差...會先減磅走部份....再睇下會唔會好轉...
假設會由牛轉熊既...我會走晒先....唔會同佢死磨...因為唔知幾時係底....

男爵府

~phyllis~ 發表於 18-2-26 10:56
樓主,想請教你點睇388?之前270入左小小! 應該賣定等多一陣好呢?
388 270入....NOT BAD既....坐下添......會績期可能炒一轉...但唔會爆升...始終388 業績好透明...冇憧景炒.....你如果坐到下貨既就...即管睇下下年同股不同權個時..好多其他公司上市...佢會唔會有驚喜...

男爵府

rl2999 發表於 18-2-25 23:15
係咪係除淨日前入都有息派?我吾係好識
YES

男爵府

Deepblue 發表於 18-2-26 11:37
樓主, 請問你會否定止賺位? 如有,點定?
Thanks.
有架....除非個D 陳年放係床下底零成本個D 我係唔理佢之外....其他通通有止蝕止賺,
我日常操作會有短炒...中長線....之分...

短炒就當然係快上快落既股...我唔會買1號來短炒架嘛...止賺止蝕10%內....如果走勢好就上移止賺位...
中長線買既股票相對會慢爬..就睇技術圖表既阻力位,支持位決定去留...升唔穿阻力位既..多數都食糊走人先....下次再見.....

男爵府

Deepblue 發表於 18-2-26 12:01
謝謝你的回覆。
我一向是賺錢唔識走,蝕錢又唔肯走。所以在股海難有斬獲。
現在要洗心革面,重新學習投資 ...客氣了...大家分享心得.....希望大家都有正確既投資心態同操作..0甘就會贏面更大.....

男爵府

karenlyk 發表於 18-2-26 23:46
請問係咪要持有至除淨日至有息派?

留意番最後過戶日期。。

男爵府

回覆樓主:

十年債息回落,道指再升399點收市,尚欠900點道指便再破頂。今日為期結日子,暫時有機會在31600到31800附近作結算。
恒指有望裂口高開升穿31700點,今晚聯儲局主席將出席國會聽證會,息口明朗化有助美股創新高。

男爵府

Fishma007 發表於 18-2-26 21:46
我297入咗
港交所
應該什麼位走

原則上呢一浪,返家鄉問題不大。。你想賺幾多為止賺,要你自己先清楚。。究竟買黎長揸定短炒,先問問自己。

男爵府

Fishma007 發表於 18-2-27 09:27
請問係咪要持有至除淨日至有息派?
在那裡可以看到港交所幾時除淨日
多謝你的解答
去AASTOCK....最近派息公佈
...............未見則係未有公佈

男爵府

超級特務 發表於 18-2-27 11:06
31500調頭走, 短期應該到頂。
我唔會睇0甘淡.....一日仲係上升軌上...
但3月一定係牛皮市...越近FOMC 越震盪....

男爵府

~phyllis~ 發表於 18-3-5 16:18
樓主你好耐無update啦,有無新既分享啊?

其實唔需要update架,個市情況冇變,之前講過既支持位入市位都一樣冇變過。29800 不能穿。。升穿31500 到31800 先好買貨。我都係買賣2 閒,主要以買賣期指為主。冇買現貨架。

首頁

尾頁

跳至