親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HippoStore 發表於 17-9-11 00:14
正,我都搵緊,又吾知邊間好
請問去8日,小朋友買多少條雪褲先合理?
3條夠嗎?

滑雪褲一條就夠,但平日出外保暖面褲就看你去多少天。

滑雪褲同防寒外褲不同,滑雪褲防水度高亦較長褲腳有拉鍊。滑雪時穿,滑完就換,內裡會穿保暖褲不會太污糟。

平日行街可穿Uq 那些抓毛長褲,有小小線水即可,再凍先加保暖內衣長褲,會方便好多。

珍珠宮

HippoStore 發表於 17-9-11 09:23
哦!明白了,其實我只去玩雪,不滑雪的
甘我淘雪衣給小朋友即可

如果玩雪,找一些登山遠足厚褲可以了,防水防風功能不用跟滑雪褲那麼要求高

有時凍在香港也可穿

珍珠宮

babytt2 發表於 17-9-11 13:40
唔係喎, d細路玩到瞓哂地,褲唔防水濕哂好凍

線水,或有小小防水已可以了, 唔好唸佢地會瞓地或坐地很夠,很凍你亦唔會俾佢瞓地很久

如果玩雪,遠足行山褲,防水度與風褸面料差不多都ok

珍珠宮

Dinosaur430 發表於 17-10-27 00:34
想請問如果只玩下雪,駛唔駛買防水嗰啲滑雪風褸,定係普通線水羽絨便可?
...

玩下雪嘅定義係乜。。如果出户外,係咁二瞓下雪地掟下雪一次半次,好似North Faxe那種面料也ok 嘅。但落緊雪都會行户外,線水也會濕濕地。

珍珠宮

Dinosaur430 發表於 17-10-27 09:29
佢地未必會滑雪,但有可能見到雪興奮得滯會瞓落地碌下雪咁囉玩雪兜就一定會。我見Columbia有分滑雪 ...

Colum 的滑雪褸,真係滑雪用,防風防水,但貴。。唔滑雪的話,Colum 户外登山款都可以。

老實,就算唔淘,出面有好多登山遠足牌子选择,例如 Prx Cam, ,買Colum 俾小朋友好似唔抵。

珍珠宮

Dinosaur430 發表於 17-10-27 18:48
唔會買Colum 俾小朋友了,$1200著得嗰兩年又唔啱著。如果買防水風褸我都係買其他牌子了
...

。。。若你識淘,淘宝都有好多不出名牌子滑雪衫唔差。我仔细時我都淘過俾佢著,質料ok 的。我仔大雪過山滑完返嚟都唔濕

首頁

尾頁

跳至