2017年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我剛剛5WK, 咩都唔識, 想請教下大家....

我剛去過私家婦科睇, 照到胎囊, 醫生話要見到心跳先會寫懷孕證明俾我, 想問下大家係咪都係咁架? 佢叫我如果去政府生, 就7WK再返去照心跳, 佢會寫信俾我去政府, 如果去私家生, 就要自己搵心儀既婦產科醫生度排期喇.

而家我手頭上淨係得普通科醫生既一封轉介信, 話我驗孕證實有左, 其實我係咪可以直接拎住呢封去政府排期呢?

大宅

iam_qkkk 發表於 16-12-21 14:01
我去普通診所驗咋!
驗到佢比左懷孕証明我。
我就去健康院登記喇!
請問你張懷孕證明係咪就係寫住你驗孕結果係Positive, 對上一次經期係幾時呢類資料呀? 係咪冇寫你幾時預產期? 如果係咁, 我就可以拎住我果封信去健康院喇

大宅

cc~ty 發表於 16-12-21 14:32
有普通科醫生證明就可以去排期,快啲去啦

太好了!我之前仲係一頭霧水唔知自己應該等定係點。咁你俾公司嘅懷孕證明係咪都係普通科醫生呢封呀?

大宅

iam_qkkk 發表於 16-12-21 15:02
係呀!呢封就可以啦

原來就係呢封,唔該晒!咁你知唔知交俾公司係咪都係呢封就ok呀?

大宅

iam_qkkk 發表於 16-12-21 16:17
係呀!因為我比健康院嗰時。
佢叫我如果要比公司要自己影印定多幾張。
因為而家呢張到時會沒收架。

多謝提醒呀!

大宅

pineapplepigpig 發表於 16-12-21 17:24
係,你可以去政府排期,另外即使你私家定政府生,都要自己搵產科醫生做檢查,而家book定差唔多喇,醫生啲 ...

如果搵產科做產檢,但係唔搵佢生,唔知會唔會被歧視呢⋯⋯其實我仲未諗好去政府定私家,嚟梗假期要做多啲資料搜集先得

大宅

CGCC 發表於 16-12-22 00:16
今日應該5w4d , 由發現有左到而家差唔多2星期,日日個肚抽住好似谷m 咁痛,不過無出血,但都係有d擔心,所 ...

我初頭果幾日都有你講果種感覺,仲無啦啦會暈,但迎呢個禮拜已經冇事喇。我去醫生度同佢講有呢個問題,佢就幫我驗血,排除左啲問題。所以你都唔好太擔心喇,保持心境開朗

大宅

pineapplepigpig 發表於 16-12-22 01:57
即使喺政府生嘅媽媽,都會去私家做產檢,啲醫生應該見慣,如果咁都歧視,相信呢位醫生都幾… :c ...

我之前聽講過有個別醫生會咁架。不過學你話齋,好多人就算去政府生都會去私家產檢架啦,邊小器得咁多

大宅

你地都好有準備呀, 咁快已經book好健康院檢查同揀埋睇邊個私家! 我要趁呢個假期上嚟爬多d文做功課決定下一步喇

首頁

尾頁

跳至