自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

1314625 發表於 19-5-8 22:33
幾多都唔安心,佢幾錢人工都係佢的。就算佢養得起我,我都唔想睇佢頭做人。但我的人工才是我的,把聲都可以 ...

同意,自己搵錢自己可以對娘家做多啲,覺得這樣家庭可以平衡發展
自己搵錢能力同老公差不多,平時大家工作上都有商有量,覺得現在嘅狀態好合適我們家庭

珍珠宮

littlefunpig 發表於 19-5-8 22:12
留名等睇月入最少10萬加層full paid 樓留言

當然可以豐儉由人,但現在搵10萬對很多家庭都係好緊、甚至唔夠連基本嘅儲蓄都冇,退休後點生活?

10萬除去交稅後大概8萬,但一家三口嘅開支已經要11-12萬一個月。除非冇長老、冇小朋友,都可以足夠。

4大長老生活+醫療:2.5萬
保險:1.5萬
小朋友讀書+補習+興趣:2.5萬
姐姐人工+保險+雜費:1萬
水電煤+管理費+應酬:1萬
車+停車:1萬
買餸、外出食飯:1萬
衣服、家庭購物:0.5萬
外遊儲備:0.5-1萬

珍珠宮

mugtaitai 發表於 19-5-9 09:14
有理據㗎

撇除工作滿足感 / 自己有錢可以講嘢大聲 d / 唔鍾意做 FTM 等等因素,純粹從錢嘅角度來 ...

分析得好正確
如果夫婦其中一方嘅搵錢能力同對方有巨大差距,其實搵錢高嘅繼續搵錢,低嘅留家照顧家庭。外國很多都係老公持家帶小孩,自己都認識一家,其實小朋友嘅成長一樣很好。家庭分工本來就應該各展所長,冇話FTM/FTD一定唔好,得按家庭自己需要而已。

珍珠宮

littlefire 發表於 19-5-9 18:42
好奇一問, 保險點解要1.5 萬一個月甘多既? 月供儲蓄保?

仲要供父母嘅保險,係指所有保險一起
還有唔可以單靠公司,現在係好好100%coverage zero deduction,但如果將來退休才買,不單貴,可能很多內容唔包。
見過好朋友太太出事,公司大額危疾已經用完,才40,好彩公司nice繼續加保費,但朋友冇可能換工作了,所以我們才決定立刻加保

珍珠宮

littlefire 發表於 19-5-9 19:24
我地長老一直冇買保險,而加已經買唔到,所以冇考慮佢地

我媽咪之前做嘢買落佢同爸爸嘅保險
好彩有買,過去幾年年紀大,2老都做了幾次手術,等政府得等7、8年,食止痛藥都唔掂,有保險就可以立刻去私家做,但之後嘅物理治療都唔簡單。

首頁

尾頁

跳至