自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

emilylam 發表於 21-9-20 12:57
如內地有屋(只能獨自一個),好像可以7+7+7,酒店7日,屋企7日,另外醫學觀察7日,我想知咩係醫學觀察?
...

已經冇可能7+7,除非有特殊醫療需求
醫學觀察就係返屋企後7日內多做2次測試,盡量避免去人多地方
內地冇得預早book酒店,落地後看居住地址派相應酒店。當然,有辦法/關係嘅朋友試過可以安排南山嗰邊又新又好嘅酒店

珍珠宮

rainiemama 發表於 21-9-20 19:09
咩醫學觀察呀 實側係隔離多7日,一樣唔比出大門口
...

最後7日係自由出入,同住家人亦唔受影響
只需要去居委會要求嘅測試中心做2次test

珍珠宮

西瓜包 發表於 21-9-20 17:25
可以出街但要申請,我估黃色,因為社區講明連工都唔比返,不建議聚會。
...

最後嘅+7日健康碼係綠色
任何酒店都可以接待,冇任何硬性要求,只是建議避免去人多地點

珍珠宮

西瓜包 發表於 21-9-20 23:40
咁怎解社區嘅人同我講唔可以返工?又冇cctv啦,我去邊佢怎監控我呢?

其實係冇監控嘅,但必須要去指定嘅測試點做COVID test,幾點去、點樣去都係冇要求
亦有可能係去嘅地方、住嘅地區唔一樣、睇吓有沒有確診個案等等原因有唔同嘅要求

珍珠宮

littlesister 發表於 21-9-21 01:31
咁好?即係完全自由活動嗎?請問係咪其他省都可能有唔同隔離要求架?例如我想去四川,是否要check 當地有 ...

正解,必須實時查詢當地要求,每省、城市、區都可以有唔同要求,但基本城市/區屬於低風險嘅話健康碼在隔離後當天都會轉綠,有朋友試過需要多等一日。另外安裝行程碼,酒店一般都需要睇。

珍珠宮

Mablelin 發表於 21-9-21 16:10
你咁好嘅

我最後七日係黃色

可能要看你當時在那個省,轉顏色係人手工作,唔係靠system trigger。亦有可能睇你當時是否已經打了兩針疫苗,打完的應該可以14天後轉綠。但每個省、城市、區都有自己嘅規例,最好準備14+7嘅所需用品,好多酒店唔可以收熟食外賣。
我有朋友隔離後需要多一日才轉綠,搞到一家大小冇得check-in預約好嘅酒店,最後還是要關係才check- in成功。

首頁

尾頁

跳至