自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

同事有家人確診, 依家一般係點處理?
同事做密接係點做?
同事的同事又會點?

侯爵府

木土土 發表於 22-6-25 12:21
如確診者有上報,家人會有隔離令。可以在家工作就照做,不能安排在家工作跟病假處理。

只係同事家人確診 ...

thanks!

因為最近公司有呢種情況, 但就有啲同事gossip點解唔係叫大家去核酸同wfh.
我話政府同公司Policy都無咁講.
同埋人地家人確診, 你係乜嘢?第幾浸接觸者?
大家驚可以去核酸, 但公司只要求快測.

侯爵府

最好笑係, 確診同事果家人根本無上報,但同事又要申請WFH, 咁即係想點?

侯爵府

pauline_c 發表於 22-6-25 12:30
同事會 WFH

果個同事自己已wfh,
但依家gossip的, 係其他同事.....
但確診的, 唔係同事自己, 只係佢的家人,
即係公司gossip的人, 根本同確診者無關係. 見都未見過.

侯爵府

pillarfung 發表於 22-6-25 12:34
即係想點?如果佢屋企人都冇上報,咁你咪唔好批佢WFH,叫佢返公司,唔係就當曠工即炒囉。

平時公司真係太寬鬆, 搞到個個以為wfh係隨時都得咁.

侯爵府

Boeing787 發表於 22-6-25 12:33
我公司最近有同事的家人確診。公司要求該同事在家工作幾天,而我們則做快速檢測。陰性就可以返工。 ...

其實我公司policy都係咁.
對於啲gossip同事, 我話, 唔鍾意呢個policy, 可以去另一間有唔同policy的公司做.

Boeing787    發表於 22-6-25 12:43

侯爵府

pillarfung 發表於 22-6-25 12:38
所以提議,如果你覺得不滿,一於殺一儆百,炒咗佢。

唔會炒, 但會記錄在案, 作為升職加薪參考.

侯爵府

木土土 發表於 22-6-25 12:43
如果WFH做到嘢就算啦。
公司太 hash,以後d人有家人確診唔出聲仲敝。

依家俾佢wfh, 但HR又不停要追佢究竟有無上報.
因為HR都要同佢老頂交代, 同事咁做, 又會令HR同事好難做.
雖然話都係部門經理揹(唔係我), 但最尾HR老頂都係會咿哦佢下面啲同事的.

侯爵府

pillarfung 發表於 22-6-25 12:46
呢啲有咩用除非你係老闆娘同埋老闆,如果唔係嘅話升職加薪點到你過問呢?
...

你又知唔到我過問?

侯爵府

pillarfung 發表於 22-6-25 12:57
我唔識你,唔知到唔到你過問。

只係知道一樣嘢,一係你係老闆同埋老闆娘,或者你係被授權嘅人事部最大嗰 ...

咁你未免諗得一間公司的運作太簡單了.

侯爵府

其實果位同事我無乜異議, 佢wfh又好, sl又好. 我反而覺得問題不大, 因為的確佢係密接.
我反而係覺得, 其他人因為呢件事而質疑點解公司唔係安排"所有人"wfh, 去做核酸, 直接陰性先返Ofiice. 係好奇怪. 他們連確診係邊個都唔知, 只知係同事的家人.

侯爵府

Elenalan 發表於 22-6-25 13:08
我老細陽左,有俾同事自己決定是否WFH, 另外再安排全office消毒。
公司只有幾個同事覺得需要WFH, 其他人決 ...

咁可以理解, 因為你老細陽, 你地係密接.
唔係我同事咁, 佢家人同我公司其他同事唔係密接關係.

侯爵府

qpalzm 發表於 22-6-25 13:15
現時法例係基於傳統“返工”的慨念, 遲D應該要與時並進, 例如WFH導致受傷, 又計唔計工傷呢?又有得拗
...

我朋友也問, 如果接受wfh, 咁就應該接受八號風球都要做嘢. 因為在家係不受影響的.

侯爵府

Elenalan 發表於 22-6-25 13:14

公司同事不屬於密接,政府之前已解釋左。

如果家人中, 其實一般公司一定係批俾人wfh,
只係, 佢唔上報果下, 令HR好難做.

侯爵府

糯米米糍 發表於 22-6-25 17:13
樓主公司wfh唔使做嘢架?所以覺得同事當R著數咁?我自己公司wfh一樣咁忙,工時有時仲長咗,公司疫情前已可 ...

認真啦, wfh對絕對多數公司來講, productivity只會低左。
乜嘢叫做到嘢就得?
做到五十分又係做到嘢, 做到九十分又係做到嘢.
好多工作係要有人與人隨時見面交流, 先會把項目產品磨得更加靚。
溝通對工作係好重要。
有同事一早問, 點解公司唔可以wfh, 跟住佢下句係, 方便照顧家人.
真心, 係咪咁多時間都係work? 心照.

侯爵府

糯米米糍 發表於 22-6-25 17:24
我公司MNC疫情以來都可以wfh,productivity數字能反映,board,management,stakeholders唔係傻嘅,不過人 ...

其實點解要label可以在家工作的公司先叫人性化?
呢啲係咪只係你地自己感覺良好?
一齊在一間公司,去傾去做嘢,係人類群體生活的一種反映。
正如我地都要返學去見人, 去同人合作交流,要舉辧唔同活動。
唔通呢啲全部都係叫做唔人性化?

我反而覺得好多人不斷去提升wfh的優美,成日都以為自己係google,facebook.
可以好free咁工作先唔係奴隸,先唔係社畜。
其實,係你地自己把眼界睇窄左。

首頁

尾頁

跳至