自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

JUNE408 發表於 16-11-2 09:38
其實點解一定要係York好麻麻
因為系新屋企樓下,5分鐘路程,難道你唔覺得揀幼稚園應該近屋企?
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

birdbird 發表於 16-11-2 09:04
我昨晚睇第一層的post 已覺得有d本末倒置 (為考試而做大b)。
我重複好多次了,果d考試系學校要考,後來有姐妹話我先知唔洗考
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

birdbird 發表於 16-11-2 11:46
你個問題係已定性大b一定有好處, 細b一定係辛苦。
其實, 應該係
1) 先觀察小朋友個學習能力, 才作調整

我有個留言系問如果細b能力冇問題,咁系咪一定要做細b冇得做大b,所以我冇定性細b一定辛苦,即使辛苦都會追得上,而且大b確實有一定好處系事實,弊處就系中學有可能分心而需要重讀就變成大人2年,仲有一個留言話冇奶奶插手,即使學卷校我都轉學卷校repeatk1,唔系想距學深野,系感受學業以外既野,你話想距學深野又錯唔曬,遇到距鐘意唔通唔俾距繼續學落去?08年前都系足6歲先可以讀小學,難道距6歲前能力達到而我要距大一年就禍害一世?
.
.

.
.

男爵府

birdbird 發表於 16-11-2 12:03
學校話要考, 你就想個仔去做大B來迎合考試, 但你有冇思考过呢d試是否適合及 “强制” 是否合理?

現在知 ...
就算讀學卷校我都希望距足六歲入讀小學,如果能力達到,為何不可以做大b?

.
.

.
.

男爵府

JUNE408 發表於 16-11-2 11:52
根德一定好過York 多多聲
明白,根德系九龍塘,下年住元朗,所以冇報名
.
.

.
.

男爵府

Koeyshan 發表於 16-11-2 12:31
到小學已分唔出大、细!你要因應自己小朋友係醒定慢d來決定、唔係年頭或年尾、因見過d细b學野都好快、大b又 ...
我問咗新校可唔可以插班讀k2先,等老師校長面試後決定,距下年先開,
.
.

.
.

男爵府

木土土 發表於 16-11-2 12:57
要做大b,唔係取決於能力是否達到去做大b。正常說法反而應該係「如果能力達到,為何不可以做細b」

你比我 ...

你想我講理由數據嗎?我講咗做細b壞處

1.大學女多男少其中一個原因系男仔發育比女仔遲,男女從嬰兒發育開始已經不同,男孩左右腦連接比較差,比女仔大腦發育遲6-12個月,因為血液中的睾丸銅會減緩生長速度,距地傾向只用用半邊大腦處理問題,所以距地專注系某一樣野就會聽唔到你講野,女孩可以左右腦運用,血液中雌激素會刺激腦細胞快速成長,因此有學習障礙、自閉症、及其他失調症的多數系男仔,女性無論系學業障礙、中風出現後都比男性復原得快很多http://master-insight.com/content/article/3053

你可以話:男仔都有細b完全跟到,成績非常好。
我:我仔幼稚園跟到小學未必得窩,一直得我就好彩,賭贏咗,唔得就跳到2.

2.成績差,就會幫距追學業,問題就出現系追,距唔系輕輕鬆鬆學習,而系吃力地追,家長不免過分勞氣,細路更滿腹牢騷,咁既環境同氣氛不利學習,容易失去學習動機,自信低落

你可以話:可以磨練意志,明白到有付出就有收穫。 我可以話:可以系其他方面磨練小孩意志,溜冰系要跌過好多次自己企起來好多次先溜得好,跳舞老師排你系中間又排你去邊緣,咁就失去學跳舞動機覺得老師認為自己差自信低落,我可以系呢類事磨練意志,都唔想系學業差黎磨練意志。

3.香港教育推行12年免費教育(小學6+中學6)之後,就唔鼓勵重讀,因為佔用學額等於收少一個學生等於浪費公帑,即使成績差也可照升。(前面有1姐妹例子,成績差到自信心冇埋,鬱鬱寡歡,求班主任求到小六出埋醫生紙都唔俾重讀)

你可以話:到時轉校重讀,好多人都咁做。*通常大細b去到小三冇差異就追翻啦
我可以話:幼稚園就話算易嘖,k3都有點難,小學轉校就真系身心疲憊,而且一定轉間比原校差既學校先收你。 *請睇2,問題就出現系追。

細b好處:同其他人一樣進度,成績好好,俾人感覺聰明叻。

超大b好處:

1.準備充足,6歲尾比5歲尾既專注力、集中力、執筆寫字(系寫一定數量的字)、思維組織、守紀律各方面較好, 機會系留俾有準備既人

2.校屆運動會中有優勢

3.學生生涯系人際交往最廣泛時期,特別中學大學同學,遇上彼此有好感/相愛都唔會因年齡有點顧慮

4.學習上較輕鬆,自信心亦會強些。

5.有多個機會入讀更好學校、考直資/私校有優勢。08年前9月之後出世都硬性規定下年先可以入讀,培正仍然保持此收生準則,雖然收既機會微,起碼叫做有個機會。

6.避曬做細b壞處的後果

壞處

1.介意比同學大
男仔唔會介意呢d野,玩唔玩得埋睇性格
2.如果小學中學再重讀就大人2年
宜家我讀緊教兒樂註冊課程為期半年,香港理工大學推出,到小學中學我會繼續各方面更睇清中童青年心理生理情況,應如何再調整教育,維持良好關係,我都試過反叛期叛得幾顛,最煩就系冇自由問長問短,我做咗自己應做既距都要掛住拍拖衰到要再重讀就系自己攞黎,不過自細會同距灌輸讀書系自己既,唔用心讀後果會點,反之會點

3.俾外邊人感覺做超大能力應該更大。

呢d叫做不合理期望,課程有講,我同先生商量有共識去到邊個位就得,唔需要理會外邊人

PS:前喇沙校長建議做大b
http://m.educationpost.com.hk/zh-hk/resources/parents-guide/160627-admission-expert-to-be-a-big-b-or-be-a-small-b

研究指出足7歲入讀增強專注力,大大減低過度活躍症
http://news.now.com/mobile/international/player?newsId=158574

幾歲才上小學?
http://series888.blogspot.hk/2011/04/blog-post.html?m=1

原來我們都錯了!男孩子就不應該6歲上學
中國青少年研究中心副主任、研究員孫雲曉表示,根據國際研究表明
https://kknews.cc/zh-hk/baby/2ve4gy.html

好眼訓,講咁多,聽下你意見先

.
.

.
.

男爵府

luckybaby2011 發表於 16-11-3 17:07
回覆 sharonchan.0711 的帖子

你真係做足功課...如果, 我係問如果超大B, 心儀都唔收...咁你有咩感覺?

我接受,呢個弊處我預咗,有試過過高期望過心儀收,不過睇得好多例子,知道自己咁高期望唔岩,事實真系有機會唔收,已經調整咗心態,我明白一命二運三風水四積陰德五讀書,讀書排最後。
只系呢個系我由心底裡經過無數掙扎而一次又一次堅定決定,有咩好處壞處我心甘情願接受而且會積極去處理,如果最後作出決定系我唔心甘情願,好彩既我仔唔需要重讀,唔好彩要重讀或者追學業追得好辛苦,只怕將來我會埋怨奶奶,埋怨自己懦弱讓步,雖然知道埋怨冇用,但系,唉,我呢幾日好頭痛,姐妹你話我點做好
.
.

.
.

男爵府

tsewong 發表於 16-11-3 17:45
其實你心裡面已有哂答案係要做大B, 咁咪做大B... 只係你C6同6299唔贊成, 你唯一可以做係用唔同方法遊說他 ...
我後來同老公商量咗,距都話之前已經默認咗我,唔知距媽咁做,我穩d資料未俾距地睇過,大概同距地講過下,我唸住呢2日俾老公睇,如果我系你既情況,我都系你咁做法
.
.

.
.

男爵府

tsewong 發表於 16-11-4 08:01
其實你啲資料太學術化,而且講到咁長遠,老人家未必明亦唔會buy

簡單啲話而家啲出名小學唔多收細b, 有啲 ...
我試過用唔學術化咁同距地交談,距地思想就系覺得有需要先留班,奶奶仲話你仔姑姐(老公細妹)姑丈系大學畢業架,距地都話唔需要重讀你仲堅持。我明白老人家用學歷比較,系唔多正確,距意思就系我學歷低過大學,但系距姑姐30幾年前同宜家教育已經有分別,姑姐系女仔,男女學習的確有分別,奶奶覺得男女冇分別,只系性格有分別,認為我忌人憂天,而我又覺得自己憂得有道理。
多謝你,我用你講法同老公再一次溝通先。
.
.

.
.

首頁

尾頁

跳至