自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我媽以前都係做外判清潔(商業大廈同商場都做過),佢話呢行好黑暗:
除咗樓主你聽到嘅之外,仲有例如中間剥削(佢試過年初一返中環華人行,當時超人初一有返工,見我媽盡忠職守,特別俾咗四倍日薪,即大約千零蚊,結果我媽實收五百),收賄(有女工為咗可以撈外快,去鴨寮街買鹹書鹹碟送俾管工,結果我媽要做埋人哋嗰份但錢就一蚊都冇多)

stagea    發表於 22-12-10 11:56

侯爵府

cattz288 發表於 22-12-10 11:24
點解要刻扣佢人工?

啲管工經理瓜分咗佢
蝦我媽佢哋唔敢揾勞工處,因為:
1) 唔係正式薪金,我媽係因為識得超人手下秘書團其中一位先至知道自己本來初一返工應該有千幾蚊
2)清潔公司頗大(有供應流動廁所嗰間),如果俾佢 blacklist 基本上大半行都知你係麻煩人,唔會請
3)清潔工人冇乜特別技能,隨時揾到人代替你

侯爵府

peru 發表於 22-12-10 15:51
克扣別人應得的好, 紅磡曲街呀!

佢哋啲管工經理又爛賭又爛滾,仲有個同事係「AV色魔」,全無道德可言
你講得啱,佢哋活該全部住紅磡曲街

侯爵府

Bbpig2014 發表於 22-12-10 16:27
好慘!啲人好衰, 替你阿媽心酸

係呀,幸好已成過去。
當初見父母捱得咁辛苦(先父自雇幫人抹車,又係辛苦工)我曾打算會考之後出嚟做嘢,但佢哋反對,認為我應該讀埋大學,結果我讀到碩士畢業。
可惜我唔識揾錢,更因嚴重鬱躁症無法工作,感恩老公肯幫手奉養我父母。而我自己,父母一叫即到,叫做盡吓力。

侯爵府

redhot 發表於 22-12-10 18:43
冇辦法架喇,現實社會就係咁,所以要獎賞清潔工,親手比封利是好過經公司
...

同意

侯爵府

芝士餅乾 發表於 22-12-10 20:59
真係好過份喎 聽到都嬲
錢已經唔係多,仲要咁樣扣法

係㗎,難聽啲講直情係「喺乞兒兜搶飯食」

首頁

尾頁

跳至