自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果我係乘客, 上左機準備起飛, 你班美女突然話我地而家罷工, 你地坐係度等啦! 職業道德係邊啊???? 另外人地係私營公司, 你話工會要加入做董事, 你.....係邊個啊? 冇股權, 冇付出! 最搞笑係參加罷工要收証件, 想退出罷工就唔想比返你, 人地想重新申請就話人地犯法. 香港國泰工會走過去支持, 唔係啊? 我就真心覺得好搞笑.

子爵府

Sumyeema1 發表於 19-6-27 10:35
其實,一間公司可以生存,最基本條件係有錢賺。

Eva 最近應該蝕好多。

家下賺既都唔足夠蝕. 最搞笑係香港國泰工會走去支持, 我FD好興咁話:我們台灣的事, 關她屁事.

子爵府

147741 發表於 19-6-27 11:08
係咪仲話只加工會人
唔參加工會無得加人工

佢呢2條: 禁搭便車; 勞工董事. 長榮一早話左唔受, 比我呢D平民都覺得有D. 工會好有黑XX FEEL, 你入我會, 交出PASSPORT, 參加罷工, 先可以享受, 你唔入會(你享唔到我既成果, 但要承受我帶來既惡果, 而無論成果同惡果我都係會將唔入會既放上枱). 入左想退出, 等下啦, 等過左長榮既最後通融時間, 睇下你仲退唔退...........................

子爵府

hagupit 發表於 19-6-27 11:54
我記得好耐以前國泰都好興擺工,但好耐都未試過了!

應該........... 成班國泰工會過左去幫長榮工會. 港龍空勤人員協會主席施安娜說,她很支持長榮空服罷工,「全香港都知道長榮在打壓員工」....... 又代表我

子爵府

Miss.Hui 發表於 19-6-27 12:44
不是突然罷工的
4月已經協商,5月投票
6月6日投完,6月7日已知罷工通過

返左工, 簽到左, 開始計日支費, 帶埋行李喼上埋機, 之後係手袋上拿出絲帶走人. 唔係突然罷工?

子爵府

Miss.Hui 發表於 19-6-27 13:09
只是講講作為普通乘客,當然是先處理自己搭機方便,避開罷工
不需動氣
...

作為約2個月先搭一次返去既乘客, 我唔係動氣, 因我唔一定搭佢. 佢係話唔排除罷工, 佢既罷工行動係而家同你係談判桌傾, 之後拍枱反面, 2小時即罷工. OK你罷工就罷工, 咁你返咩公司, 簽咩到, 支咩日支費, 上埋機, 準備飛先走人, 仲話佢拒飛係長榮公司玩乘客, 定空服玩乘客? 話台灣人支持, 今次一定唔係. 玩完乘客又塞自己同事, 唔比人過, 罷工罷到同地勤對罵我都係第一次見.

首頁

尾頁

跳至