自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

屋企部平板電腦, 同埋notebook, 都幾年前買, 開始好慢, 想換過, 但兩樣用嘅機會率都只係一半一半 , 所以想買部二合一
-希望可以插到usb
- 如果工作要用到notebook, 要好快交到貨, 想要部行得快, 打字容易、爽手,有MS office, ram 容量不可以太渣
求推介, 謝謝

男爵府

blue02 發表於 20-4-4 14:47
屋企部平板電腦, 同埋notebook, 都幾年前買, 開始好慢, 想換過, 但兩樣用嘅機會率都只係一半一半 :thinking ...

push

男爵府

pypy405 發表於 20-4-4 16:53
Lm

lm is which model?

男爵府

jordas320 發表於 20-4-4 17:11
啱啱買左部hp Pavillion x360, $7399 for 中學生用,我試過ok, 但大人用就要買貴d spectre果款會好d
...

佢係windows系統, 但不兼容android? 即係如果我轉做平板電腦用嗰陣時候, 冇得用返我喺android download嘅app ?

男爵府

carrie888 發表於 20-4-4 15:54
微軟 surface pro7

想問下呢隻係咪冇android系統?我以為而家嗰啲二合一, 係可以有埋android, 因為我本身訂閱咗一啲雜誌, 係喺android app, 可以成份預先download落嚟, 可以離線睇

另外我上網睇過, 佢係咪得office 30日試用版? 咁你係咪另外畀錢再裝過定點?
thanks

男爵府

TinyTomato 發表於 20-4-4 17:42
行 Windows 10, 想用Android App可以用模擬軟件,例如 BlueStacks

我喺android, 通常好少玩遊戲, 係用嚟睇imoney雜誌, 同埋feedly (RSS news aggregator)同babykingdom 多, 仲有用網上銀行app, 即係我在bluestack完全用唔到?

男爵府

TinyTomato 發表於 20-4-4 17:44
比錢就得, 唔使再裝過。

how much?要用credit card online payment 嗎?基本上我唔鍾意網上付款, 覺得唔安全, 我一個超老土嘅人

男爵府

Yubi.T 發表於 20-4-4 22:07
我用緊華碩,反轉keyboard就變平板

office就係365,每年續期,主要係需要1TB嘅onedrive才考濾365

華碩邊種型號?

如果容量唔需要去到1tb, 唔用365, 有其他款嘅microsoft office可以裝到落呢款平板電腦嗎? 唔好意思真係唔識, 唔知呢種平板電腦同埋notebook電腦二合一, 係咪有唔同

365 annual license fee how much? pay by credit card, must be?

男爵府

kelkmk 發表於 20-4-4 21:57
如果你有機會用android模擬器我建議你用i5,如果你真係要好順嘅話 > intel Core i5 / 256GB / 8GB RAM。

...

我想請教一樣嘢, 裝咗android 模擬器係咪好多apps都可以開得番? 因為我睇開imoney雜誌, 喺android可以成份下載離線睇。但如果我買surface Pro, 怕呢個app在android 模擬器開唔返... 可以拜託你, 幫我check 下呢個app 在android 模擬器係咪照可download /開到? 其他蘋果日報動新聞、babykingdom嗰啲app係咪都可以開到?唔好意思麻煩你, 我驚買咗機用唔到就後悔~

另外裝呢類軟件會唔會有安全風險?容易中毒, 或者部機多咗好多廣告?

真係唔係好熟it電腦嘢

thx thx

男爵府

kelkmk 發表於 20-4-20 18:59
簡單D講,寫development用既Android模擬器可能乜都做唔到,打機用既Android模擬器應該無問題。

仲有留意 ...

唔好意思呀, 我唔係好睇得明, 即係其實我訂閱咗經濟日報/imoney 雜誌, 但係不嬲在android下載( 因為貪佢可以下載成份,可以慢慢offline睇, 出街冇wi-fi嘅地方都睇到), 咁喺咁嘅情況之下, 如果我買surface pro, 再裝android模擬器, 即係睇到定睇唔到? 你意思係打機嘅android app, 就大機會得, 但係報紙雜誌android app就應該唔得?

男爵府

Jasmine-4711 發表於 20-4-20 17:03
i5 是處理器的效能屬第幾代.
現在最高效能好似係i9.

我想請教下, 在ideapad系列, 點樣可以用google語音輸入?(我想慳番啲力, 唔想打字)但喺idea系列, touch screen上面個keyboard冇嗰microphone icon(唔係好似手提電話咁), 另外, 即使我係bluestack下載`即時轉錄'呢個app(Google app , 可以即時語音輸入),都唔得(平時喺電話得), 我覺得佢係認到我講嘢/感應到有聲音( 見到個microphone震下震下), 但就出唔到文字, 唔知點解
另外, 想問下點我用個virtual keyboard打野, 點樣可以熄咗啲聲?我摸嚟摸去D settings(音效之類), 係唔得
另外想問下而家個touch screen, 開每一樣嘢, 要double click, 唔知道係settings有冇得改返做single click( 因我慣咗手提電話嘅手勢, single click就得), 唔知有冇得轉....謝謝

首頁

尾頁

跳至