親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

klsabb 發表於 17-9-21 14:43
我10月中會去石垣5日4夜, 自駕遊. 上網搵左唔少資料...

都想問一問大家去石垣浮潛係咪會join local tour ...

我冇join tour, 浮潛去米原,波照間島同埋竹富島。波照間最靚,見到海龜,唔join tour就最好自備浮潛用品,租會好貴。

wcpcelia    發表於 17-9-21 16:09

大宅

klsabb 發表於 17-9-22 09:54
謝謝解答~
我都會買定先, 不過未浮潛過唔知點...
BTW, 我住米原旁邊間民宿呀

民宿花城?

大宅

klsabb 發表於 17-9-22 10:24
係呀, 你有住過?

我都係住呢間,落機後就過去,住左一晚,民宿好乾淨,超方便,行幾步就到海灘,浮潛完,衫都唔洗換,返民宿先沖涼。海灘黃昏個日落好靚,晚上民宿睇星星好正。
老闆老闆娘好好人,佢地唔識英文但都好努力同我地傾計。我地8月尾去,佢話我地係今年第三批香港客人添:)
最開心係我個囡,佢同民宿d貓玩,返到香港都成日話掛住d貓。
不過米原附近冇便利店,得一間好舊既士多,一兩間餐廳(隔離0個間唔招呼5歲以下小朋友),所以最好自備小食先入去。

大宅

klsabb 發表於 17-9-22 11:00
真係好多謝你既分享, 因為係網上完全睇唔到有香港人share 住過..所以都驚驚地因為我無book佢地個晚 ...

呢間好正,你可放心。附近餐廳好早close,你自駕就可去川平食,車程都係15分鐘左右,川平有幾間做晚市既餐廳都唔錯。
我地冇揸車又帶小朋友,就訂埋佢地個晚餐,食物ok,同老闆佢地吹下水,感覺都唔錯啊。

wcpcelia    發表於 17-9-22 11:35

大宅

klsabb 發表於 17-9-22 15:25
明白。
我同老公係去慶祝一週年,靜靜地幾好丫
不過我乎未浮潛過,好緊張呀!!米原沙灘適合自己去 ...

米原好岩新手浮潛,近近地都有好多魚。你記住買定地墊去用

大宅

klsabb 發表於 17-9-26 15:59
地墊? 野餐果D?我想問下你地要唔要搵人睇實D野先去潛呀? 多人嗎?

係呀,唔係好多人,我冇搵人睇野。你住附近民宿,可考慮留d貴重野響房間。

大宅

easonkinki 發表於 18-4-1 13:29
你去波照間島自備浮潛用品?自己去沙灘游出去? 我原本想book嗰度民宿full曬or唔租畀外國遊客, 所以諗緊浮 ...

我去波照間係自備浮潛用品,我響石垣碼頭買,唔太貴,唔駛下下租。
去到波照間同民宿租單車,踩去海灘,同埋環島。
我開頭都係book唔到島上民宿,去到石垣第一晚就叫旅館d人幫我逐間打去問,最後都book到。
我間民宿係古舊既日式房子,房間係木板隔開,share toilet,比較簡陋,有昆蟲,由個伯伯打理。但伯伯超好人,好照顧我地,好似當我地係佢屋企人咁,好感動,再去我都會再住。(但講真呢個環境唔係個個香港人都接受到)
Anyway,我好推薦呢個島,好舒服,冇咩遊客。風景靚,海灘都好正

首頁

尾頁

跳至