婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

其實都唔係好大問題,咪唔好上去囉!叫你阿哥同阿嫂講,因為外父外母想大嫂休息多啲先日日上黎,唔係夾硬上黎,安撫返大嫂先。
咁你爸媽都要識趣,唔好令你哥難做。

子爵府

回覆樓主

睇你回覆後我反而覺得你大嫂有問題!有求於人仲咁多規舉!要人隨傳隨到!仲要跟晒佢套做法!咁巴閉你自己湊返!老人家幫你唔係必然!咪當自己生左個金菠蘿先得!

子爵府

回覆樓主

講真,佢無人幫佢湊都係佢嘅問題,乜喱啲唔係生之前諗定咩?要去day care 咪去day care 囉!唔想去day care 就自己做返ftm.
其實你阿嫂係咪有情緒病?

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-5-25 09:21
其實呢,做人有時要習慣,自己覺得「對人好」唔等於人地覺得「你對我好」
例如,你父母話唔捨得擺day care ...

都係!你咁諗人地未必有相同諗法。老人家好易覺得咁係為後生好,但可能咁做會更麻煩。
好似岩岩發生,我c6 買外賣返黎俾大家食,其實都係樓下,99 不停loop 話做乜分喺幾間野買呀?一間買晒咪算囉!佢係唔想個仔咁辛苦麻煩要走幾檔,但佢唔明各人有各自想食嘅野,而且其實分開買都好近好方便。佢不停loop, 結果俾個仔一句得埋去,話想靜靜地食飯得唔得? 老人家又唔開心啦

子爵府

Breamsum 發表於 18-5-26 01:20
同埋day care 唔係話有就有的
要排到今年9月

咁你阿嫂都好唔知足,已經幫佢揹欠債!又幫佢免費湊仔!男家都叫幫到盡!佢自己仲有得揀咩?叫佢屋企人黎湊囉要揀!
真係好似啲人窮有公屋住仲要嫌三嫌四!欠左佢咩

子爵府

回覆樓主

今次問嗰個多餘,答嗰個又天真。
你阿嫂想daycare 咪去囉,駛乜問6299 意見。
你哥好仔兩頭暪,咪是但話6299 無乜所謂咪得囉。

首頁

尾頁

跳至