跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有無 "G6PD/蠶豆症" BB 的媽媽請進!

[size=x-medium]
1. 寶貝仔仔媽咪 >> 仔仔 - 19個半月大
2. Yenki >> 仔仔 - 8 歲
3. mei721 >> 仔仔 - 5個月
4. macca >> 仔仔 - 2歲4個月
5. Fanny >> 仔仔 - 10個月
6. Astrid >> 大女 - 5歲4個月
7. 承承媽媽 >> 仔仔 1歲

[size=large]各位媽媽你o地好!請多多指教!
以後我可否同各位交流湊仔心得呢!

男爵府

寶貝仔仔媽咪,
可唔可以將下面條LINK KEEP 在你第一個PAGE?因為十分有用~~~
G6PD

男爵府

[size=x-medium]
1. 寶貝仔仔媽咪 >> 仔仔 - 19個半月大
2. Yenki >> 仔仔 - 8 歲
3. mei721 >> 仔仔 - 5個月
4. macca >> 仔仔 - 2歲4個月
5. Fanny >> 仔仔 - 10個月
6. Astrid >> 大女 - 5歲4個月
7. 承承媽媽 >> 仔仔 - 1歲
8. JANET >> 囝囝 - 十一個月大

[size=large]各位媽媽你o地好!請多多指教!
以後我可否同各位交流湊仔心得呢!

男爵府

唔知你地有無為過小朋友的衣櫃內擺放甚麼來防蟲而頭痛呢?

最近有個媽咪介紹我用薰衣草的乾花香包,說薰衣草可以驅蟲,而香包會將薰衣草的香味留在衣服上,好好聞~~~

我買L'Occitanx的薰衣草香包~~~不過就貴d,$65一個,不過好似話可以用好耐~~~

男爵府

各位,
尋日我帶O左承承去BBQ,臨出門口同佢搽隻薰衣草O既BODY MILK,因為怕D蚊咬佢,而我又同佢著背心短褲,之後臨走時發現除O左手腕俾蚊咬O左一啖,手腳都無俾蚊咬,但係就咬晒個頭~~淨係個頭都有四粒呀~~~ :-x :-x :-x

男爵府

寶貝仔仔媽咪 寫道:
[size=medium]請問各位媽媽用 D 乜 o野同小朋友驅蚊呀!

如果嚮屋企我會點香薰油,出街我會同佢搽薰衣草lotion,好有效呀~~~
我禮拜一去bbq,承承著大背心短褲,d蚊都無咬手腳,不過就咬佢頭髮位~~ :-x :-x

男爵府

369,
我依家用緊隻Lavender淡香薰同body lotion,都好有效,而且我用過之後承承都好少俾蚊咬.另外上一次承承俾蚊咬到個頭時,我用forexer 蘆薈o者喱,三日後就消晒腫啦......你可以試試(同埋唔怕佢掂到食o左落肚).

男爵府

另外我想問o下d大仔媽咪,你地有無用戒手指水?因為我唔知遲d如果幫承承戒吮手指,用唔用得......我有朋友話如果驚o既就用wasabi......o下 咁都得?

男爵府

寶貝仔仔媽咪,
我用開L'Occitanx的lavender product.如果想衣櫃防蟲,我在衣櫃擺放了lavender香包,都好香.你可以去L'Occitanx的專門店看看......

煦程媽咪,
你兩個小朋友都有G6PD嗎?

男爵府

369,
forexer的蘆薈o者喱在街無得買o架,要經佢地d傳銷商.不過如果你想要的話,我叫我朋友幫你買丫,我都係托佢買咋......
另外,如果你話飲藥材湯,唔知你講邊d藥材喎......如果係一般o既花旗參,紅棗,淮山之類煲湯都得,至於其他補藥,就唔好咁早俾小朋友飲啦......佢地飲o下家常湯水都得o架啦......

男爵府

369,
我每個禮拜六日都會出荃灣,如果你真係有需要的話,我約你在荃灣拎......

joannek,
其他O野我無試過......

男爵府

FRESHAIR,
雜豆中的青豆是可以的.
FreshAir 寫道:
承承媽媽

凍肉店買的雜豆(紅蘿蔔+粟米+青豆),其中青豆bb可否吃?
thanks!

男爵府

freshair,
你一定要知道係蚊定蝨咬你個仔先.因為要針對性處理的.
如果係蚊的話,你可以用電蚊香或用蚊帳,又或者用香薰去驅蚊,唔一定要用殺蟲劑.但係如果係蝨的話,就一定要用'殺牠死'-煙霧滅蝨劑,因為呢隻對蝨最有效!但係千祈盡量唔好用殺蟲水,因為始終有毒性,對bb唔係咁好.相對上滅蝨噴霧比殺蟲劑的毒性較少,但用時屋內不可以有人/牲畜逗留,之後所有床單被褥都要洗,同用濕布抹一次所有能接觸的表面.

男爵府

369,

你bb出o個d係唔係位於d摺位?例如:頸,手肘位?如果係的話,以依家o既天氣,有時可能係熱痱都唔定!你再留意o下!

我無用過電蚊香,不過我見有報告話液體電蚊香同蚊片/傳統蚊香無分別,不過液體電蚊香散發得快d.如果你想知我呢兩日去幫你睇睇.

男爵府

freshair,
大部份在香港超市內的電子蚊香機或液體蚊香都乎合機電工程處的規格,十分安全的.我們最主要是留意藥性成份有無g6pd的小朋友不能接觸的成份就可以了.一般'殺他死'或'威滅'都得.
香薰驅蚊是用香薰爐加上薰衣草這一類有驅蚊功效的香薰油,然後燃點,以致室內充滿香薰油的氣味,蚊蟲就很少再飛入屋.但一般香薰油只會連續燃點四小時左右.

'殺牠死'煙霧滅蝨劑絕對安全,不過你想焗蝨時必須要焗兩至三小時最好,另外焗時不可以有活物逼留屋內.焗完後所有用品必須清潔一次才用.'殺牠死'煙霧滅蝨劑比殺蟲水安全因為不合易燃物品成份,不會引起爆炸.

男爵府

係呀!就係個西餅師傅!我就係睇o左呢套劇鍾意o左佢o架!
我得登搵佢d相o架!
佢叫藤木直人,好似話佢嚮日本依家都幾出名.
承承媽媽

上星期六中午,我睇到一個日劇:我要cake一cake,好似你張簽名相個男人?我以為係第一集,覺得幾得意,準備校預錄時,佢就話全部播影完畢?!?!?!

我錯過了一套好睇的日劇,真可惜!

男爵府

joannek,
我唔單止買o左'西洋骨董洋果子店',連佢最新o個套'新高校教師'都買o左呀!(不過係老番)

我好鍾意佢做西餅師傅個角色,不過佢嚮'戀愛革命'入面都好英呀!呢兩套係我o既至愛呀!

男爵府

我諗住遲d得閒時去d軍用用品舖睇睇,因為佢地會有d金屬牌仔,好似d軍人o既狗牌咁樣,唔會咁老土,同埋應該可以刻字......

男爵府

freshair,
唔使咁客氣喎.......
我呢陣子忙得好緊要,再加上我要準備hand over我d工作俾我o既同事,所以唔得閒上嚟吹水之嗎......
遲d會好d o架啦!
承承媽媽,很久沒有見你,有時間來閒聊吧,多謝你以往給我的意見!

男爵府

我用L'Occitane的lavender淡香薰,當香水咁噴晒全身,完全無蚊咬,非常有用.

首頁

尾頁

跳至