懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 kbi 的帖子

上網計, edd應該係3月27日

我星期六自己用棒驗到bingo, 星期一再去睇婦科. 因為我由排卵3.4日之後一直有流啡, 我當時都唔肯定自己係有左定係分泌失調....直至period到期未黎我先驗. 醫生幫我照陰照, 當時4w5d, 睇到一粒豆咁既野, 醫生話90%係個胎, 另外我一直留啡係因為我子宮壁唔夠厚, 作小產, 即刻幫我打左枝安胎針, 寫左5日假畀我要bed rest, 同有安胎藥畀我塞. 星期五再覆診

依家係屋休息, 但我就唔係真係全程bed rest.... 心情好矛盾, 一來冇諗過自己咁快會中, 二來又真係擔心個胎會唔穩.....我自己又咩都做唔到 (生命得來不易)...成日訓訓到個人都暈暈地, 腰骨痛喇...又未敢同朋友講住...等待既時間真係好難過.

另外我想問揀威爾斯既jm, 你地點解揀威記? 其實威記直情係我屋企隔離, 但我上網seach話佢地冇笑氣用, 我好驚會頂唔順, 所以諗住去qe.

男爵府

EDD 係3月27日, 依家5W2D

係屋企安胎一個星期, 又食藥, 又打針, 今日去覆診, 已經冇再照到子宮入面有出血位, 個胎囊都比星期一照時大左一倍, 安心左好多, 亦感覺實在左好多. 醫生叫我兩星期後再黎就可以照心跳.

今日拎左轉介信, 仲未諗定去QE定PWH生....

男爵府

Hello_Betty 發表於 13-7-28 14:50
Hi, 我係第一胎,預產期 21/3,屬高齡
22/7 私家照咗 5wk+
醫生叫我兩星期後再照先寫紙俾我去醫院排期
我啱啱都係5w, 已經叫醫生寫咗紙畀我,諗住聽日去排期。其實如果排唔到政府d產檢都仲可以去私家做。我都明依家呢個stage 一定會有好多嘢擔心,我都叫自己平常心一d,真係等12周個胎穩咗先啦。依家最緊要係放鬆心情,盡量休息

男爵府

kkwing~ 發表於 13-8-3 08:38
我都高齡,請問排邊間醫院可以唔洗親身去排?我住沙田的,謝謝。
PWH 唔洗親身去登記架, 我岩岩星期一媽咪先去幫我登記左.
我媽咪仲幫我去埋健康院登記
依家約左係醫院9月做唐氏同12月做第一之產檢, 係健康院9月做第一次產檢

首頁

尾頁

跳至