自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

有啲長,但真系傷聲來!

我2月尾開始搬屋安裝左黎個牌子抽油煙機最新款,點知個殼既邊吾對稱,即打上去問,講師傅來黎到頭附近再幫我睇,我等等,等到了,但黎日我有事吾系屋企又要再約喎,左約一個月左右都未有電話到,咁我打上去問啦⋯⋯講岀全部問題岀來,
加上新機岀左問題先叫真系約師傅上來睇,
廣告講到有幾靜幾抽得,我只能講系抽得,
但系吾抽時系廚房會明顯聽到機身傳入空氣聲同雜聲,
第二就系開機使用時會聽到v v v既聲音,
叫左師傅上來睇,都系講外來影響冇解!
試問我用咁多錢買部抽油煙機只系想對自己身體好,中意佢吸力好加上講到好靜,但未到二個月,仲要吾系日日用,就岀現好困擾既問題,
我再聯絡佢地公司,有嘈音入到屋,最尾回應系師傅講正常嫁,所以冇得整,睇都冇睇就正常,我買機你又吾講有咁既問題要留意!
再約到師傅上來系因為又岀現v v v既聲音,師傅上檢查換左摩打,仲同屋企人試左講冇聲,我反到屋企即去開機試仲系有雜聲,打俾師傅講系氣流既問題吾關機既問題,我叫佢換部新既我,因為連外殼都吾對稱我真系懷疑,仲要系新機⋯⋯
最終既結論系外來因素,我用抽油煙機時打開窗,咁就抽得好啲,又聽吾到有v v v聲喎~
咁我真系吾明,我用咁多錢買部咁既日本機反來,就要咁樣去享受,真系好嬲好嬲同好傷心!

如果有人用緊會吾會同我一樣!

大宅

BK Milk勳章

yuyu_fish 發表於 17-5-16 18:24
我都用緊富士皇,幾滿意呀,可能我有去門市試過機大約知佢有約噪,我亦無預料佢好安靜,對比屋企以前用果d ...

請問你吾同時,會吾會聽到機身傳岀空氣既嗚嗚聲?

大宅

BK Milk勳章

puppydingo 發表於 17-5-16 18:18
因為抽力超勁。
我唔開窗都有聲,抽倒窗都吸實開唔倒。我open kitchen。
所以我覺得係因為太勁。

啲vv聲真系好燥底心情好差

大宅

BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-5-16 18:35
我部抽油煙機唔係富4皇,但初裝時又係發生氣流嘅噪音問題,聽到V V 類似迴音咁嘅聲,我對聲音好敏感,煮飯 ...

我諗同你一樣,師傅仲講的耳仔太敏銳,哎~我想既咩,不過多謝你,,但搵師父系搵抽油煙機師傅還是裝修師傅?thanks

大宅

BK Milk勳章

csk 發表於 17-5-16 18:55
我四月初裝了富4皇最新款那隻,暫時好滿意,抽力夠,尤其是清洗好容易。我裝修師傅強力推薦我買德國X,佢覺 ...

其實我好吾捨得買,加上訂左舊款,咁岩廚櫃整錯左size又咁岩新岀轉左款個位岩岩好,點知岀現咁既問題,對中意煮野食既我來講算打擊大(emoji)

大宅

BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-5-16 19:43
我最先係揾抽油煙機c fu, 佢當時拆咗喉(即係機同出氣喉不連接),剩開機就聽唔到聲,所以佢排除咗部機嘅事 ...

好感謝你,希望我搵佢地可再次幫我整反好,今日師傅都有做黎個動作,拆左喉同機接駁位,再開機冇聲,之後一接反就有,佢就講系氣流問題冇得搞,傷透我的心⋯⋯

大宅

BK Milk勳章

ChloeMa 發表於 17-5-16 19:47
我啱啱都裝咗,好滿意,算静,無奇怪聲音。

真係替你開心

大宅

BK Milk勳章

yuyu_fish 發表於 17-5-16 19:37
開果時會有風聲呀,不如你拍底你d vv聲係點?

吾系開機時有空氣聲

大宅

BK Milk勳章

megng888 發表於 17-5-16 20:16
我都係用佢,都有三年多了,冇雜聲、冇vv聲。想當年,送貨來了師父開箱發現部機外殼有少少凹咗,主動話安 ...

我有打去講嫁,仲好客氣,但通話既女人態度幾硬下,又講事後通知我,但又冇打來,我再打去同己系另一個女人聽,佢同我講同事同我講左師傅講左系正常,意思師父講冇問題就冇問題,完成吾去理個客

大宅

BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-5-16 23:27
咁要睇你出氣喉管嘅長度同點走喉位,我本身個位好近窗,即係條喉管唔長亦唔轉折,所以好快揾到問題係排氣位 ...

多謝你

DoReMi媽媽    發表於 17-5-16 23:32

大宅

BK Milk勳章

kazakaza 發表於 17-5-16 23:55
我都係中招用家之, 之前見人講到幾靜幾抽得。。部機只可以算唔太嘈,亦都唔算抽得。。搵廠上來睇完都完全 ...

原來系同苦主咁你最終點解決?!

大宅

BK Milk勳章

kazakaza 發表於 17-5-17 00:00
照用,太大味果時關廚房門

其實我有諗過搵消費會員會同類似蘋果等去問下,始終都系大公司,仲要吾平⋯⋯

大宅

BK Milk勳章

759 發表於 17-5-17 00:08
樓主不如影部機連喉連窗上嚟睇下,有機會唔關部機事,條喉同出面個蓋邊個裝?
...

岀面有蓋既?
好,我明天影相放上來,多謝你建議

大宅

BK Milk勳章

Bcjb 發表於 17-5-17 00:17
我open kitchen, 都係富士皇,斜嗰隻,我覺得好好喎,多數開一個風就得,有時煎野就開三個風。開一個風時, ...

咁好,條喉長嗎?我都係斜面,仲要今年新岀即買,因為時間同廚櫃問題先買新款,冇諗到咁,佢嘅吸力我都覺好好,就系啲雜聲同空氣聲,哎

大宅

BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-5-17 14:06
我個外牆排氣口係有蓋的,就係蓋嘅設計出事,令到排氣唔順,由其是開強勁抽氣時,回聲更大。 ...

講到系咪都系黎個牌子?

大宅

BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-5-17 15:28
外牆排氣口個蓋,係唔關抽油煙機事的,係關自己間屋事,所以揾返裝修c fu搞 ...

我既系咁樣

大宅

BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-5-17 17:48
你哩款應該係冇蓋的,咁你要問下C fu喉管出風順暢問題了。

佢同我講冇問題,系我到既氣流問題來(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-5-17 17:48
你哩款應該係冇蓋的,咁你要問下C fu喉管出風順暢問題了。

吾該曬你丫

DoReMi媽媽    發表於 17-5-17 17:57

首頁

尾頁

跳至