醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

媽媽4月頭開始頭脹痛,失眠,頸痛不適,入院建議照腦MRI,因排期太耐,我哋去左私家醫院照,得出來结果腦下垂體有個腺瘤,良性的。
但到5月份都不停話頭痛,失眠,頸痛,胃痛,腳軟。我帶佢去左精神科,確診左抑鬱症,要食抗抑鬱藥,同安眠藥。
到左6月1日媽媽輕微中風,腦血管栓塞,打左溶血針,而家仍在醫院。
最大問題係而家工人姐姐已經到左,住在我媽媽家,但我媽好抗拒工人姐姐,一講就激動到哭,佢出院回家後見到工人姐姐都唔知點算,媽媽獨居嘅,唔請工人又真係唔得,各位J M有咩高招可以說服我媽媽要工人,我真係頭都爆,一提起工人,佢就一哭二鬧三上吊。

別墅

PCCW2319 發表於 18-6-4 07:45
有無問清楚媽咪點解唔想有工人? 擔心乜(會比工人蝦? 同工人溝通唔到, 雞同鴨講?)

不如搵醫務社工(第3者) ...

媽咪本身係印尼華僑,溝通一定無問題,但媽咪話覺得有工人姐姐跟住佢好無面,俾D街坊覺得仔女唔要佢,唔照顧佢,所以先搵工人姐姐。
唔叫工人去醫院,原因係,佢一提起工人,情绪就好激動,暫時唔想刺激佢,等佢靜養下先。
我諗我都要揾社工同佢倾下計,試下講唔講得通佢

別墅

winnie1023 發表於 18-6-4 01:22
媽媽4月頭開始頭脹痛,失眠,頸痛不適,入院建議照腦MRI,因排期太耐,我哋去左私家醫院照,得出來结果腦下 ...

17/8晚上,收到工人姐姐電話,佢話婆婆不停鬧佢
然後,我跟我媽媽在電話傾,佢話工人姐姐查佢家底,經常在家裏傾電話,向其他人報告佢嘅生話情況,監視住佢。仲話姐姐去房屋署問呢間屋係咪有人精神病,仲話姐姐打俾警察告發我媽去廁所捲人哋D廁紙,又話姐姐打俾 agent報告我媽的所有日常行蹤,又話姐姐打俾區議員調查我哋入息,調查我媽係咪痴線。跟住又話要跳樓,又話佢死左的話,我哋都要負責,一齊死。
我眞係就來癡線,我唔知應該點做。
佢已經睇緊精神科,有抗抑鬱藥食緊。

別墅

PCCW2319 發表於 18-8-18 13:20
幾時覆診?

如果咁我會打電話去醫院(覆診紙有電話), 同職員講, 叫佢轉達比醫生知希望有乜可以做或可唔可 ...

下個月20号先覆診,星期一打去問下

別墅

winnie1023 發表於 18-8-18 03:41
17/8晚上,收到工人姐姐電話,佢話婆婆不停鬧佢
然後,我跟我媽媽在電話傾,佢話工人姐姐查佢家底,經常在 ...

媽媽選擇了了結自己生命,已經離世。
多謝各位的意見及關心

別墅

alhy.love 發表於 18-8-21 09:18
媽媽又係肩頸痛、胃成日有胃氣胃酸,今年5月突然血壓高到要入院,做磁力共振檢查和心電圖檢查正常,但高血 ...

我媽中風前無高血壓,只係中風後要食降血壓藥,如果你覺得媽咪有情緒低落,下次覆診要同医生講,叫医生寫紙俾你媽咪去精神科,因為政府都可能要排一段時間,期間可以睇住家庭医生先,家庭醫生都會有精神科藥物

首頁

尾頁

跳至