網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

上星期一個陣開過,可以寫下要求:
中國工商銀行:回鄉卡,身份證,香港地址證明,工作證/PASSPORT/駕駛證都可以,總之有你相GE證件,內地手機電話(唔可以係一卡2號,由於一定要係開戶人申請GE電話, 如果冇GE話附近有中國移動即刻去中國移動整一張),仲有幾百蚊現金

BOC同農業銀行:回鄉卡,身份證,深圳地址(注意!!一定要深圳,廣州呀東莞呀廈門其他地方都唔得~隨便寫朋友親戚都得~如果真係冇寫過唔存在GE都得,唔洗證明架),,內地手機電話(唔可以係一卡2號,由於一定要係開戶人申請GE電話,如果冇GE話附近有中國移動即刻去中國移動整一張),仲有幾百蚊現金

我就去左國貿站農業銀行開左戶,你入到去會見到個牌寫左香港人要帶咩資料開戶,你對曬都有的話可以望向右手邊會見到有個位專比香港人開戶,你排隊,填FORM,SET密碼,之後佢會比張銀行卡同保安編碼器你,你向左手邊望會見到入錢機,你係要入錢落去開通個戶口,職員話最少入100,我就入左200,之後去番你頭先個位比50蚊手續費,咁你個戶口就真正開通左可以用啦

溫馨提示:佢有網上銀行APP,但係你登入要SEND個SMS去大6個電話度,所以我建議可以未番香港前做埋佢先,咁你就可以係香港都睇到個戶口

如果要方便係香港過錢去大陸帳戶上,可以簡BOC OR 工商

大宅

BK Milk勳章

frombetter 發表於 17-12-4 13:52
搭咀一問:香港中銀轉人民幣去大陸中行,唔使收滙費嗎?

應該要收手續費

大宅

BK Milk勳章

happylogin 發表於 17-12-4 17:27
大陸電話係出關買個D得唔得,如果工商銀行開戶,日後我要入錢去大陸戶口係點入?我要電匯?
...

可以,唔好一卡兩號就得
我諗銀行都做到

大宅

BK Milk勳章

小草王道 發表於 17-12-4 22:22
你係邊到開?國貿站?

係呀

大宅

BK Milk勳章

小草王道 發表於 17-12-4 22:54
農業銀行要唔要深圳地址?

要,但唔洗證明,所以你是但寫就得
不過手機就一定要係你本人嘅

大宅

BK Milk勳章

小草王道 發表於 17-12-4 22:55

個度有wifi,我即刻上網揾深圳地址,再改少少,例如xx街17號,我改做37號咁,你寫個唔存在嘅地址都得

首頁

尾頁

跳至