自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

花天使 發表於 23-2-12 08:57
之前20幾歲瘦得好快,以加難d
都冇點食野都肥咗,冇啦啦都肥咗3磅

試下生酮,堅有效果,同時對高血脂/糖尿/膽固醇有明顯幫助。

珍珠宮

幸福花海 發表於 23-2-12 09:40
生酮係有效但不能長久,慢慢食返澱粉質就反彈,試過幾次

呢排我c6 生酮,生酮前我睇左好多不同角度嘅資料,生酮是可以長期做的,另生酮唔等於以後唔再食碳水,不過份量少d唧

另生酮因為吸收足夠嘅好油,對大腦嘅發展係有幫助,會另腦筋醒d, 我認為亦可減輕年老失智的風險。(我同c6 都開始進入中老年啦 )

我認為生酮係一個新嘅飲食習慣,我見佢適應得好好。

MICLOH168    發表於 23-2-12 16:30

珍珠宮

fayefa 發表於 23-2-12 10:01
請問本身膽固醇高,食緊藥,可唔可以生酮?thx

我睇過d資料,生酮原理是由於身體主要以脂肪跟葡萄糖來產生能量,實行生酮飲食後,身體裏的碳水化合物或糖已經無法產生足夠的葡萄糖來提供能量,逼使體內的脂肪轉化為酮,成為身體的能量,從而達到減重等各方面效果。簡單來說,生銅飲食使身體燃燒脂肪作為主要能源。

但一型糖尿/嚴重糖尿/腎病人都唔適合生酮。

生酮飲食要食70%油脂,如果已經係膽固醇高嘅人,可用好油、堅果代替肉類,讓壞膽固醇保持合理範圍。

珍珠宮

fayefa 發表於 23-2-12 10:01
請問本身膽固醇高,食緊藥,可唔可以生酮?thx

而最重要的是,當飲食習慣是大量油脂及蛋白質,一定,一定要嚴控碳水的吸收,如果大魚大肉又同時食碳水,咁反而會做成高血脂,高膽固醇,有害身體。

珍珠宮

daniel1314 發表於 23-2-12 11:18
唔記得咗點樣做添,可唔可以講俾我聽吓

大約就係,70%油脂,20%蛋白質,10%碳水。

睇落好似好簡單,但將佢變左日常生活,開頭要用心機去計算,身體仲要適應(大概2-3日,令身體進入生酮狀態), 另一樣要適應係,香港嘅街外飲食,如要超低碳(即係只食真正嘅肉類或植物蛋白,魚蛋/麥樂雞都唔算), 係好貴

珍珠宮

西瓜包 發表於 23-2-12 12:14
我覺得生酮好難,有咩方法食得落咁多油啊?其實我可以行168生酮,可以食菜+扒。但出街好多食物用糖醃的。 ...

其實出街食真係好難避免食到糖,我c6 食扒走汁,不過醃肉要用豉油糖好難避,我亦覺得唔使太介懷,因為最重要係身體要入酮,可以去淘寶買試酮紙,只要是生酮狀態便可。

我c6 在街揾唔到啱嘅野食,或有懷疑,佢都寧願唔食,因為一杯防彈咖啡真係可以頂到肚餓。 因為佢同時行168, 咁佢一餐內食足夠嘅油,已經好飽肚,唔需要成日食野。

珍珠宮

西瓜包 發表於 23-2-12 12:14
我覺得生酮好難,有咩方法食得落咁多油啊?其實我可以行168生酮,可以食菜+扒。但出街好多食物用糖醃的。 ...

其實多油真係唔易,因為我地一直被教育油係壞蛋,要少食油。 但我睇左好多營養書,原來大腦係需要好多油來運作,所以我懷疑而家咁多人有失智或腦嘅問題,同吸收太少油有關(我自己諗啫~ ), 所以我對生酮理念都buy嘅。

珍珠宮

mongng 發表於 23-2-12 12:48
我食飯習慣唔好,碳水多,菜,最後肉,好難改上年開始都減碳水,多數用菜補,肉繼續少,過年食 ...

我地唔係一開始就生酮,開頭我地有輕斷食,即168 或186. 食野嘅次序係先食肉(多油脂最好),跟住食菜,最後先食碳水,這樣可減底升糖,令胰臟無咁大負擔,亦唔會因為勁升糖而中眼瞓。

後來直頭試埋生酮,瘦身同降血糖效果真係好快,至於血脂/膽固醇個d ,就要等佢一年一度驗血才知道啦

珍珠宮

西瓜包 發表於 23-2-12 12:30
可以分享一下你哋三餐食乜嗎?

其實我地都一直調較緊生酮餐單,網上都好多資料提供,但一般好複雜,多數自己屋企整就ok, 佢出街食,好難跟。

不過c6 嘅優點係好悶得,日日食差唔多嘅野都可接受

過去個幾日嘅餐單:
早上:防彈咖啡, 有時會加隻水煮蛋
下午:雞脾/蒜泥白肉/雞扒/牛扒(無汁,自帶鹽同黑椒調味,另加橄欖油增加飽肚感)
晚餐:我地打邊爐,佢食肥牛/蝦/菜

最近我在淘寶買左無碳水麵,咁等佢唔使日日食肉咁辛苦

珍珠宮

happylogin 發表於 23-2-12 13:06
其實生酮需要啲咩準備?我都好想試下

生酮未必適合每一個人,我地係睇左好多資料,自己衡量過有咁嘅毅力,加上c6 空腹血一直keep住9(佢已經好叻,由19 降到落9, 無食藥), 想試下生酮是否真的可改善血糖。

今朝佢空腹血糖是6, 佢好開心,希望假以時日,可以降為正常

生酮入門指南

https://foodforlifehk.com/zh/blogs/healthtips/beginners-guide-to-keto

珍珠宮

幸福花海 發表於 23-2-12 13:33
唔係人人適合,我年纪大咗後行生酮,全身都唔舒服

你行左幾耐生酮有唔舒服?

我地行生酮唔係因為減肥,而家想降血糖同血脂。

我地會間歇性生酮,行一個月生酮,一星期低碳, 再一個月生酮咁。

珍珠宮

越男越愛 發表於 23-2-12 13:27
生銅唔可以長時間,我朋友大約20歲時就唔知點樣發現生銅減肥,佢可能用錯方法,但佢好有恆心一用就十年,十 ...

原來會咁

珍珠宮

wasabikingdom 發表於 23-2-12 14:13
空腹血糖19只靠生酮 不可思議

自己身體自己付責

係呀!我無需講大話。 自己身體當然自己負責,唔通網友會負責咩?

只是我相信對於三高這類慢性病,西藥並不是唯一/有效嘅方法, 我偏向從生活習慣及飲食著手,食返來的病,可以食返走。

况且,佢唔係靠生酮由19 降到6, 佢係先減零食減飯,降到落9就停濟不前,所以才試生酮。

不過我贊成唔係人人都適合生酮,行生酮前要睇多d資料,同埋中間要不停調節去到適合自己嘅方法。

目標係身體健康啫!嘜野方法都得架 行得通咪得囉!

珍珠宮

fayefa 發表於 23-2-12 14:32
其實我減醣生活都幾個月,但生酮好好更好的想試下。

生酮嚟講動物油係好油,係咪可以食多啲?另外,唔好 ...

好油可包括動物油,椰子油,或好嘅植物油(例如冷壓橄欖油,冷壓苦茶油,冷壓亞麻籽油等), 總之係天然油,肉類個層油都係油脂, 另椰子油的中鏈脂肪酸又係啱嘅,又或者去iherb買MCT油(不過我未買過), 我偏向由天然食物攝取。 平時食肉時都會額外加油,其實你唔會食得好多,因為真係會好飽架!

量其實係有控制,根據你身高體重,vd似計卡路里咁, 計到你每日要吸收幾多卡路里,再按比例轉化成每日食幾多油脂/蛋白質/碳水。 我地嘅理念係寧少莫多,只要唔肚餓就ok. 另要飲多d水及電解質(岩鹽都得) ,及因為生酮始終都係偏食法,要補充營養品架!

珍珠宮

西瓜包 發表於 23-2-12 15:35
我都好悶得㗎。一樣食物我可以連續食2個星期㗎

佢剛剛食左煎蛋/菜/無碳水麵(調味要自己加), 佢話味道口感都ok.
attach0/tmp/phpj2wje4

珍珠宮

fayefa 發表於 23-2-12 16:04
咁就好好多,可以食用動物油,大大減低我對用油嘅問題 雖然好多之前對膽固醇唔好嘅食物好多都已經 ...

身體嘅膽固醇唔係來至高膽固醇食物,而係高血脂。

動物油可耐高溫,比因高溫而氧化嘅植物油更減少對身體的傷害。亦唔會有反式脂肪 , 豬油炒菜,又香又爽口
attach0/tmp/phpNJk6MM

珍珠宮

小肥花 發表於 23-2-12 23:38
請問你買邊隻無碳水麵,可以介紹嗎?謝謝

你上淘寶打"生酮", 好多無碳食品可以揀,仲有烏東,麵包等
attach0/tmp/phpM7zGZY

首頁

尾頁

跳至