自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chanpeimui 發表於 24-2-12 15:35
懶,唔識自理,講大話,,義我態度衰,有2次唔借手機,仲細聲話我痴線

我諗可能自己嚴,offer 3月呈分試同 ...

你覺得你迫佢迫得好辛苦,同樣佢都被你迫得好辛苦。

孩子唔係機器,佢可能有情緒,有想法,唔係你話所謂"incentive"佢就一定要接受。

試下放低命令或交換模式,同佢傾下偈,比佢試下做下自己想做嘅野,唔使用任何野交換。

親子關系,溝通係第一步,亦係最重要一步。

珍珠宮

chanpeimui 發表於 24-2-12 16:06
之前俾過出街先用,補習同老師講屋企有事要早退,響條街度玩電話

你迫得咁緊,佢唔用呢d方法又點為自己爭取到少少自由時間,再咁落去,迫到佢要講大話都唔出奇。

父母唔可以單向教育孩子,自己先檢討一下,方法唔work就要shift. 唔好成日埋怨人地,成日覺得只係人地問題。

珍珠宮

amycheung08 發表於 24-2-12 16:33
飯唔食就係佢個仔逼樓主的手段, 逼佢心軟, 買佢怕。

樓主可以唔理佢,唔使鬧,等佢知驚, 佢可以唔食幾 ...

點解啊仔要迫樓主,有無諗過,其實係樓主一直迫啊仔在先?

珍珠宮

amycheung08 發表於 24-2-12 20:01
樓主對個仔有要求都係錯咩?
咁係唔係學校都迫佢個仔做功課, 咁佢個仔係唔係應該同校長講唔做,仲要唔考 ...

樓主無做錯任何野,啊仔一樣無做錯任何野,呢個世界唔係只有啱與錯,而是,好明顯而家嘅方式係唔work. 可能樓主願意轉個思維,換個方法,會有更好嘅效果呢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊