自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

中學好多科唔再係計100為之滿分喎,中一佢合格(滿分50%)升到班(我仔精英班)就OK啦,唔想俾咁多壓力佢。我仔中一嗰年有啲唔合格/啱啱合格(好多科都係全班包尾咁濟⋯),慢慢見佢有進步,今年中三有兩科上咗全級Top20,第一次上榜仲要係有2科(中文&物理,大概滿分70%),我開心到喊出嚟,感恩佢終於開竅 至於你話長老要求,我屋企無呢啲問題,我覺得做家長就要學會勇敢啲,好好保護吓仔女,佢哋來自四方八面既壓力已經夠多,如果仲要加埋長老/親戚既壓力,有日爆咗煲唔好問點解⋯⋯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

poodlema 發表於 24-1-3 17:55
每間學校準則唔同, 唔可以用分數去作準, 第一次中學考試啫, 合格便好, 再慢慢睇返average係幾多。我細路學 ...

「唔知點同父母交代」 聽到咁講真係好心噏⋯⋯ 漫漫長路,何必要俾咁大壓力佢哋呢⋯⋯ 我同仔講,你自己選擇既路選擇既人生,只需要同你自己交代,讀得書少/無咁叻,係工揀人;讀得書多/成績好啲,係人揀工,多啲選擇多啲機會而已;將來自問好有信心好有人脈人緣既話,亦可以自己做老闆,人揀人條條大路通羅馬。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊