1-3歲

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我都係自已教,幼稚園的英文唔難,難在你要預備教材備課,每日要教咩,睇咩,oral講咩,故事讀咩,活學遊戲學咩以致你所教的能實際出現係佢周圍

同老師無分別的,我b由佢2歲開始我就每天咁的生活,到佢k2時已可以放手佢自已讀ort的level 5,全英對話

我唔叻但因為窮所以有恒心地每日這樣做 你都得在乎你攰唔攰有冇精神去做

水晶宮

wonglouise 發表於 20-11-24 14:10
而家疫情爆返都唔方便帶佢出去學,小朋友又痴身,洗幾多錢,用幾多精神時間係其次,最緊要小朋友英文有進 ...

你要選啱佢程度的英文故事書,你要先睇1次,然後看書中的咩位可以加插同書內容有關的遊戲,同1本書可重覆幾日,讀完又讀

上youtube 搵phonic abc以唱遊的形式學,不能得佢自已睇,一路睇你要適當的位加中文解釋,如apple 你就要講平果,蟲蟲吃平果 ,這樣先互動,不然只有吸收沒發問都係唔得

水晶宮

Kat00Kat 發表於 20-12-12 11:28
媽咪一番話好感動!我係全職媽媽,小朋友歲半,我都好想自己可以教好佢,而家疫情冇得上playgroup,媽咪角 ...

歲半到3歲,每日差不多6個鐘英語語境,閱讀,故事,youtube,遊戲 呢個階段要大量增加詞彙,role play, 睇圖書,兒童字典,youtube phonic對方講1句英文你要係隔離用中文解釋,好簡單1日時間你每個鐘做緊d咩,你就好自然會安排嗰段時間做咩學咩

最難係要用遊戲去學而令小朋友好享受

如果媽媽堅持到,到3歲時英文已好上手因詞彙多同埋已習慣英語語境,過左呢個階段佢自已睇書唔駛伴讀都得

其實同做私人幼師冇分別

水晶宮

FilifalaW 發表於 21-3-1 22:57
但全職湊冇工人要做家務跟本好難抽到6個鐘咁陪佢玩⋯我而家都係裝d apps俾佢自學英文
...

其實佢咁細都全日都痴住你,唔1定坐定定教佢,日常生活煮飯時,沖涼時,摺衫時,掃地時,買餸時都同佢日常英語對話

首頁

尾頁

跳至