自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

LovelyKwan 發表於 20-9-9 15:26
有咩解決方法,唔想開始食藥,想試吓從飲食開始睇吓得唔得,谢谢!

我...
的確唔係咁好! 其實健唔健康係睇HD L同LD L嘅比例,你LD L係HD L嘅三倍以上真係好唔健康。顯示LDL被糖化,需要較長時間才能被身體分解。可以由飲食方面改善,食用好油,戒用含奧米茄六嘅植物油。戒醣(碳水化合物)可避免LD L被醣化而引致 終極醣化作用(AGEs)。
小朋友放暑假比平日更忙!

子爵府

LovelyKwan 發表於 20-9-13 17:03

咁其實點樣可以增加好膽固醇?

食好油(動物性脂肪,橄欖油,椰子油,牛油果油,苦茶油)避免食用壞油(大部份植物油:花生油,粟米油,解花籽油,大豆油)

減少食用碳水化合物類食物以防止醣化作用!講到底即係低碳,生酮飲食!

子爵府

me920 發表於 20-9-13 17:16
有邊d係好油?

飽和脂肪(動物性脂肪,椰子油),含奧米茄三脂肪酸(苦茶油,紫蘇油,魚油,魚肝油)含奧米茄九的油(橄欖油,米糠油,牛油果油,堅果油)

子爵府

LovelyKwan 發表於 20-9-13 17:03

咁其實點樣可以增加好膽固醇?
另外,唔好咁多外食,因為食肆多用平價壞油,而且多次使用,已經氧化了!

子爵府

72leelily 發表於 20-10-29 08:38
飽和脂肪也是好油?
動物脂肪成日話塞血管
近年研究 ,其實身體用唔到大部分嘅不飽和脂肪, 飽和脂肪才可以 被 身體細胞 應用, 修復。 詳情可以參看「 營養謬誤 Nutrition Myth」一書, 香港政府電子圖書館可借閱。
至於話塞血管 其實係高醣引致發炎造成, 而LDL 不斷運送物質嘗試修補血管,但因為身體高醣而不成功,久而久之做成 積聚 。解決嘅方法係減糖,好令身體 唔再發炎。

子爵府

心語 發表於 20-10-29 12:57
請問平時吃花生多, 會唔會影響壞膽固醇

花生係豆科,有凝集素可能 會引致敏感, 而且含大量奧米加6,會引致發炎,但不會直接做成壞膽固醇! 壞膽固醇係因為高糖而引致 好的LDL氧化,本來一兩日就會分解的LDL,因為氧化而需要三至四日才能分解 (而且壞了發揮不到原本的功能!) 造成積聚, 所以令LDL數值偏高!

首頁

尾頁

跳至