自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

fong2005 發表於 23-3-8 11:47
想人點答你?
認真答會犯法喎
假答⋯升到無止境咁

認真問犯乜法﹖乜你的朋友朋友既朋友答左樓價跌后被拉左?

子爵府

不管那些無聊人話犯法喎,咁我"犯法"地答你

我兩年前左右係中山買左樓,二手毛坯,無跌。但新樓就昔遍下跌10%左右,而我買的小區二手帶裝修的輕微跌了幾%
始終中山係2線城市,珠三角口,下年深中通道通車,鄰近庿州深圳,本身樓價亦不高,所以下跌空間有限。但有些3、4線城市被炒起的跌幅較大

子爵府

czl115 發表於 23-3-8 12:14
我睇到資訊都係二手樓無咩跌,反而係新樓跌多少少

中山靠近深中通道入口那些樓才被炒起少少,2萬多1平米,城區的1萬多到2萬多,鎮區的1萬都不用,可以跌得乜樣...

我買的小區雖有10年樓齡,但有電梯、泳池、球場,超高綠化,有人工湖....我家小孩常常去湖邊喂魚踩單車,管理費又平,130多米才220元1個月
附近有省1級學校(幼稚園、小學、初中一條龍),有大型商場

子爵府

Ononluk 發表於 23-3-8 12:57
市中心?我以前家人係三鄉買過,地方係大,不過完全唔值錢,因為新盤起極都有而且個屋苑點都唔旺,早幾年 ...

不是市中心,小欖鎮

子爵府

上校車 發表於 23-3-8 12:37
聽到當地人講中山樓跌左3成左右
補底來個disclaimer 先 :
投資者須注意,所有投資涉及風險(包括可能會損失 ...

深中通道入口那些鎮是有跌3成,因早幾年聽到落實建設深中通道,那邊的樓立即被深圳客炒貴了,到3-4萬一平,現在兩萬多

其他鎮區,沒跌那麼厲害

子爵府

BBLOVEMAMA 發表於 23-3-8 13:59
好似話以前有價無市

都可以係咁講,特別是3線打后的城市,人民都搬去1.2線城市打工

我買樓是自住的,所以不擔心有冇價,因為一家人始終都要有個窩。之前我也一直是租屋的,租了10年,租金又最初的1500到最後的7500,現在我估要租8-9000。租屋有樣唔好是不稳定,不適合一家人特別有小孩的,住一會突然間業主話要賣樓、返黎住、比仔女住、大幅加租等等又要搬,小孩要讀書的話很不方便,搬一次屋很花時間和金錢

子爵府

木土土 發表於 23-3-8 16:48
你講果d內地要租8-9000既樓,而家樓價值幾錢?

首先講明我當時租的是在深圳蛇口,蛇口是深圳平均租金最貴的地區,我租的是小區沒電梯5樓3房100平左右

樓價大約是800-900萬。新樓即話絶對唔係呢個數(租金也唔係呢個數)

首頁

尾頁

跳至