自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

一句強制就夠啦,畫蛇添足……

翡翠宮

麟媽媽 發表於 20-11-20 16:49
呢度係香港啊,點樣強制啊?如果可以做到高危人士,即係接觸市民最多嘅,例如職業司機、飲食業、服務性銷 ...

唔會做唔到,睇吓政府肯幾強硬去做,立例的話,作規範

正如每位香港人11歲起都要有身份證,可以唔攞嗎? 唔開戶口唔攞護照唔登記任何政府服務,係可行,但人人乖乖做,又唔怕私穩外洩,因多年已接受習慣

係近年總之乜都反,但此歪風又係咪時候要重整?

翡翠宮

cbeyond 發表於 20-11-20 16:59
你覺得香港可以咩?
得就一早強制啦

呢個階段已經唔係諗覺得可唔可以,係希望政府會

政府弱勢左咁耐,既然黑暴都已打散晒,繼續弱下去都唔見會好轉,已冇野再輸

翡翠宮

cbeyond 發表於 20-11-20 17:11
打散黑暴唔代唔繼續玩野
相信一強制驗測, 就會有入稟告侵犯人權
黃官點判, 昨日已經係樣本。

我意思係經歷黑暴後,整個社會都已散晒

立到法,就唔到黃官理,依法辦事

翡翠宮

cbeyond 發表於 20-11-20 17:14
可以限制入境, 首先就唔應該俾班留學生返港
上次係點, 大家都見到, 週圍去
...

都一樣,留學生係港人,點可能唔比佢哋入境? 但入境後強制隔離,就應該要做

翡翠宮

cbeyond 發表於 20-11-20 17:18
我都希望JM講中,可以立到法強制驗

集氣……
我都係另外個鋪講,今日終於對 "粽池" 有正面嘅一刻,就係趕緊立法歸於公共衛生條例下,咪阻頭阻勢

翡翠宮

cbeyond 發表於 20-11-20 17:19
其實應該重判, 若果隔離時週圍去, 要罸款(金額要大)+坐監

其實期間違法嘅,都應該重判,強制隔離人士 / 樓上酒吧限聚 / 酒樓閉門房宴席…… 全部都應該要大大力重罰

對於一眾自律嘅市民,呢班人真係好討厭,所以認同前面有jm講,佢哋違令在先,點解仲要津貼佢? 當然有例外,但中招,而於感染期係有違令嘅,的確係大多數

翡翠宮

麟媽媽 發表於 20-11-20 17:19
我認為應該學袁教授咁講,總共酒店加埋家居隔離21日,假期都係得三幾個禮拜,咁可能冇乜人返!
...

但其實有幾多會回港? 因為英國都開始要求非國民入境後要隔離,仲要好多酒店旅館都拒接待

翡翠宮

lambxxx 發表於 20-11-20 17:34
你覺得政府要去到幾強硬市民先服從。掉汽油彈夠要坐監啦。君不見去年日日掉咩。
...

新一哥上場後,仲有幾多呢類情況? 真係唔覺有改善?

政府繼續弱一定唔會好,但只要態度肯強硬番,硬力多與少,對目前狀況都只會勝多於負,而且現時嚟講,一整屁都 "粽池",已nothing to loose

翡翠宮

麟媽媽 發表於 20-11-20 17:43
我哋講開抗疫,不如就唔好拉政治講啦,可以嗎?
我唔想呢個topic俾人掉入時政呀。
...

冇問題,再有此類回應,都唔會回

翡翠宮

LokYauYau 發表於 20-11-20 17:43
如果他當日肯大大力幫手推 全民強制檢測,今天我不怪他。但擺明呢條友次次出嚟都係抽水,廢噏C坑橋。政策 ...

佢唔係唔識,係事不關己啫,而且風向吹邊咪順風說,專業知識可以只講十分一便夠

翡翠宮

LokYauYau 發表於 20-11-20 17:58
你睇住嚟吖。。。當惹到更多人放鬆抗疫,傳染人數不跌反升,正苦被人鬧時,呢隻蠶蟲師爺又出來推得一乾二 ...

呢個盤賠硬……

翡翠宮

白毛毛 發表於 20-11-20 18:38
的確係咁。
我在國內的同事都好唔明香港點解咁耐都搞唔掂,上次大規模驗咁少人去。我話現在的香港文化係咁 ...

真心希望政府強硬點

首頁

尾頁

跳至