家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

koko2000 發表於 18-4-24 15:53
回覆 baby668 的帖子

2009 年都有年頭同年尾........., 您張圖都見到啦. 只是講出經驗.

高賣低買只係運氣,樓市股市專收呢D估市叻人,市場會教訓佢哋!慳返啖氣啦。

男爵府

baby668 發表於 18-4-25 11:53
冇錯 大家都唔知道邊個係高位,正如屍永清,曾淵倉都話2017年樓市必爆, 結果真係爆,但係係爆升, 我地只 ...

合唔合理你要問下中、美、日、歐各國呢十年點解印咗咁多錢紙。

男爵府

baby668 發表於 18-4-25 12:06

除咗印銀紙呢個重要因素之外, 都要有人不斷接貨個市先至唔 ...

除咗香港外,全世界有邊個大城市唔係升爆?唔好計北上廣深,温哥華、悉尼、三藩市、倫敦一樣升到年青人上唔到車,連有租管嘅德國慕尼黑新樓一樣升幾成!

男爵府

baby668 發表於 18-4-25 12:34
唔係喎,依家香港人都一窩蜂買啲唔大升嘅日本樓,泰國樓

就算英國樓, 一樣好多香港人買到爛尾

唔使講人工,97年香港銀行存款二萬幾億,借貸4萬億,當時銀行借凸,今時今日銀行存款十二萬億,借貸8萬幾億,你就明白香港人多咗幾多錢,二萬幾蚊人工嗰D買唔到樓,但同時亦有人有錢買幾間。

男爵府

starrymama 發表於 18-4-25 14:02
但而+真金白金白銀買樓的人好似比以前多好多.

因為宜家做按揭難,又要過壓測又借得少,銀行無生意做都叫苦連天,只怪金管局辣招太勁,買二手樓要預4-5成首期

男爵府

baby668 發表於 18-4-25 15:09
我眼見身邊有同事 為咗仔女要將自己畢生嘅積蓄都攞曬出嚟,仲要周圍問人借錢,就係為咗籌集首期幫子女上車 ...

我身邊亦有好多新港人嚟香港讀大學後留港工作,佢哋都話等可以攞到身份证即刻會買樓,因為國内一線城市都限購,已經無quota再買,只有香港唔限,肯畀30%税就多多都可以買。另外深圳樓價係香港7成,如果香港樓價跌到深圳同價,到時佢哋出手肯定快過香港人。

男爵府

Bebe2010 發表於 18-4-27 19:55
我都同樣十五、十六。回想幾年前落左車,租樓租左幾年,用左幾十萬,好辛苦先再上返車。但現在住的樓又勁高 ...

樓齡高做唔到逆按揭,亦好難揾下手接貨,就算升咗值都只係紙上數字,毫無得益。

男爵府

mformic007 發表於 18-4-26 10:25
自住樓唔搏,樓換樓都買咗先。
人始終要住,好難估高低位,供得起就買,就算之後跌,只要供得到,最後長線 ...

依家印銀紙直頭連鈔票都無得揸响手,電子貨幣只係手機屏幕上一堆數字,呢堆數字隨時随地都可以消失,始終資產實物在手先有安全感。

男爵府

ar_mak 發表於 18-5-1 12:25
而家賣自住樓轉租,同而家拎份首期出黎去上會買樓,兩件事黎喎~!

即係而家去買匯豐,同而家去賣匯豐,同 ...

任志剛都話過賣自住樓等於沽空樓市,林本利都話過呢十年有幾萬叻仔叻女落錯車到依家都未上返車,低買高賣談何容易?

男爵府

ar_mak 發表於 18-5-4 10:32
大約係廿年前,有人講過下香港同深圳合併既話題,咁講呢樣野係好大獲既,原因不難理解。好勒,到左今日,你 ...

趕晒啲無實力嘅人去大灣區,香港人要守住本土物業才有棲身之所

男爵府

pswongg 發表於 18-5-6 15:18
但再升上去點好,如升多1,2百萬,你接受倒嗎?

睇錯市要付出代價

男爵府

高0媽媽 發表於 18-5-25 23:05
97年430萬到2017才值560萬?地點係邊區?97年430萬樓就算唔係豪宅啦,都叫高尚住宅啦,到2017才值560萬? ...

我正正就係97時換樓,兩佰幾萬買,沙士時跌到一佰萬,尋日Agent打比我問七佰尾放唔放,本來20年按揭,一路減息終於15年就供甩,我呢個就係自己故事,唔係又講邊個邊個嘅故事,仲有我只係一個打工仔,並不是什麽專業人仕。

首頁

尾頁

跳至