自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

SandyKL 發表於 23-4-11 02:26
嗯!我年紀唔細,由零開始,安裝微信app--->
經他人介紹開咗個內地esim,有個大陸電話號碼--->
2019年開 ...

早年開嘅微信同而家啱啱新開唔同,而家無內地戶口,做唔到實名。
d 嘢日日變,要追真係有 d 煩,要經常用。

水晶宮

noel2010 發表於 23-4-11 01:23
香港買的大陸卡。

香港買嘅數據卡,係香港網漫遊

水晶宮

KKLLYang 發表於 23-4-11 07:31
尊敬的男爵府會員
如果你沒有帶手機,在香港出境已經遇到麻煩,不能夠用e-channel (非接觸通道), 而是要同 ...

唔用e-channel (非接觸通道),可以插身份證落部機過關,要掃手指模,唔使排櫃檯。我成家人得我同c6用e-channel。

水晶宮

teresayan07 發表於 23-4-11 09:22
唔覺
我無國內號碼 無國內銀行戶口 只得係香港開既中銀大灣區戶口
一樣用到支付寶同微信內地錢包 整到乘車 ...

香港開嘅中銀大灣區戶口係國內戶口,香港中銀只係做見證。

水晶宮

teresayan07 發表於 23-4-11 09:49
我指我無突登上去國內排隊開戶
係香港開好簡單阿

手續簡單,戶口始終係國內戶口,之前有 jm 分享,部分問題香港處理唔到,都係要返大陸搞。

水晶宮

teresayan07 發表於 23-4-11 09:56
咁我都係用來淘寶、消費..
我又無遇到過啲咩處理唔到既問題
我女啲網課交學費幾千至萬幾都比到

人體極限可能係誇張手法,你遇唔到問題,我覺得係你幸運,唔等於人人都可以咁幸運。

水晶宮

Tabo63 發表於 23-4-11 10:29
出入大陸關口都要 gen 黑碼先過到,所以點都要帶手機。

有人話可以填紙本

水晶宮

kk1979 發表於 23-4-11 11:08
剛去完大陸一轉
一定要有微信, 基本上咩都要靠佢
老人家無國內銀行戶口, 都可以叫子女比張親屬卡, 佢消費我 ...

我開唔到親屬卡,認證要綁國內戶口,企咗喺度

水晶宮

kk1979 發表於 23-4-11 11:18
因為我自己有一卡兩號, 2019年果陣已經係中銀香港開了個大灣區既戶口, 所以可以綁戶口做認證.
我見宜家中銀 ...

即係要開戶,c6 同爸媽都唔願開戶,香港本身都唔多銀行戶口,亦無中銀戶口。原本已經唔多返大陸,佢地而家更唔想返,國內始終有親友,有物業,係煩咗。如果爸媽肯出售物業,我覺得簡單 d,起碼少 d 去大陸。

水晶宮

kk1979 發表於 23-4-11 11:42
其實你有戶口就得, 我全家都係得我一個有大陸戶口
我就係主要幫我爸媽收租的人. 佢地收完的錢都係入我戶口. ...

c6 微信連紅包都收唔到,要收紅包要實名,實名要綁內地銀行戶口。
唔通每次佢地返大陸,我都要陪住佢地 …

水晶宮

SandyKL 發表於 23-4-11 12:11
微信應該係通訊軟件,如果安裝嚟只係聊天而唔用嚟收付款,都可以?記得實名咗至可以大額收付款。

不過大 ...

¥2 都要實名咗先可以收款,唔係大額。通信,我地唔一定要用微信。

水晶宮

teresayan07 發表於 23-4-11 12:27
我係睇呢度.. point 3 既方法去開通內地錢包

https://kf.qq.com/touch/sappfaq/160312jiy6B7160312iMrmY7 ...

資訊唔 update,而家已經唔得

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-4-11 14:51
香港支付寶搏香港戶口
可以大陸用到, 直接人仔轉港紙扣數
我親戚就係咁, 佢都無大陸戶口

講係咁講,實際香我支付寶喺大灣區唔算好大流通,流通性不及微信。

水晶宮

kk1979 發表於 23-4-11 15:20
其實如果佢地返得密. 點都要開戶口啦
如果唔密.咪你跟埋上去...

我 c6 容易處理 d,基本上佢唔會自己單獨返大陸,亦唔返得密。
不過父母會各自單獨返大陸,我未必每次可以陪伴。

水晶宮

babyf 發表於 23-4-13 18:13
我畀了一蚊紅包我的家人,當收款時微信一定要佢有登記一間內地銀行,就係點揾都避唔到有不綁咭開內地錢包 : ...

我試咗綁香港恆生 visa 卡,成功咗。咩方法都試吓,唔知得唔得,又唔知今日得等唔等於聽日得 …

kk1979    發表於 23-4-14 10:51

水晶宮

annie133 發表於 23-4-13 19:47
人地大陸D人用手機好先進,係香港先個個都唔識

國內人用國內身份證開通服務,當然無難度。香港人唔係唔識用電話,係回鄉證未必可以直接登記,特別係今年先開始搞嗰 d。
我2018年開,當時好容易,可惜疫情下電話號碼保唔住,所有嘢由頭開始,就難好多,d 嘢不斷變,官方介紹嘅方法都唔啱,只可以 try and error,緣份到咗就會成功。

水晶宮

凌陵綾 發表於 23-4-14 00:47
問題有好多人,連港版支付話要實名都唔願搞呢,拖到俾唔到錢,就上網問,係咪要認證???
依家想返內地用 ...

方便咗好多,未叫真正方便

水晶宮

康媽 發表於 23-4-14 14:52
我都綁到香港visa卡,其實唔使突登開戶口

開到國內錢包,要搵朋友過數落錢包比你,或者屋企人發親屬卡。

首頁

尾頁

跳至