跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

SF直航三藩市都係半夜/早機,去到香港6點幾,以前成日揀呢班,
返到香港沖個涼換件衫就可以返工。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

prettyfish 發表於 14-8-23 21:14
我去香港同返sf兩程都係半夜機, 兩個仔一上機就訓, 唔駛係咁嘈, 舒服d

...
但而家CX椅好唔舒服,上次我兩程機都瞓得好差,以前我瞓到最少半程機,上次唔得,攰到爆。

王國長老

BossCatCat 發表於 15-3-16 05:36
Boston 既姐 JM 們, 訂晒機票未呀?? 我已經用晒我所以 miles 換左幾張 first class 同 business class... ...
你就好啦,我冇咁多mileages啦,以前香港做嘢用HSBC就有,
而家唔駛工幹又唔會買咁多嘢儲唔到幾多。

王國長老

BossCatCat 發表於 15-3-16 10:40
我都係開信用卡... 開下開下就有好多分架喇.... 唔洗怕影響credit score架... :D
...
有張Citibank咭,之前每年買一送一,但要經佢指定agent訂機票,
不過我隻衰公好懶,要佢坐十幾個鐘佢想死,同我返過一次香港佢怕怕,
人多車多,又要行好多路,佢好唔慣,唯有吸引力係食嘢又平又好味,
可惜兩年前我自己返HK已經唔係果回事,朋友老公之前香港有生意,
成日美國香港兩邊走,佢話而家美國灣區D嘢好食過香港又平過香港,
叫我地可以唔駛返去都有好嘢食,但我始終覺得有D嘢係呢度冇嘅,
例如糖蔥餅、魚片頭撈粗麵、絲襪奶茶。。。

王國長老

BossCatCat 發表於 15-3-16 12:04
回覆 rose-mag 的帖子

如果你無咩親人要去見... 講真美國咩都有... 連 TauBo 都可以.. 洗咩返去唶...
我四大長老喺美國,但有細佬妹喺香港,仲有契姐同好多老死,
我覺得係情意結多D,總係掛住以前好多嘢,好彩今年細佬妹都全家嚟旅行,
我父母掛住佢地兩個,但年紀太大啦,我唔俾佢地再飛咁長途。

王國長老

TSX 發表於 15-4-8 10:04
我都係! 應該有排都換唔到!!
same here, 我已經幾乎所有開支都盡量用咭,但真係冇可能簽到咁多,如果有得出差公幹會容易好多,但我做呢份唔會有,公司好cheap,
老細出聲話喺佢個profit and loss度俾機票酒店我跟去南加州開會公司都唔批。

王國長老

眼訓 發表於 15-4-8 12:47
每張卡都要指定時間內洗幾千先有welcome bonus。如果乖乖正正經經咁月洗$3000(唔計住屋電費)都要搞起碼半 ...
係呀,我都冇咁多咭數要簽,真係要儲都要一段時間,有D銀行新咭要你一定時間內簽幾千,真係唔係易事,之後又要查住有冇過到分數俾你,我自己都可以keep track住,但要我老公陪我一齊咁玩,佢未必睬我,我老公係果種舊式人,咭用死一張,另一張係spare,而且係我會返香港,我老公聽到要坐長途機就想死,上次陪我返係我地結婚返香港擺酒。而家銀行同咭公司都醒咗好多,呢D方法越來越難玩得到。以前Macy's只要你有單就可以退貨,D人買完衫唔剪牌著一輪去退,而家要留個貼紙仲要指定日子(好似30日,唔記得)。

王國長老

BossCatCat 發表於 15-4-9 08:32
回覆 rose-mag 的帖子

其他方法好多... 不過如果要做衰人.. 就唔好啦... 唔想搞到個遊戲大家都無得玩..... ...
其實衰嘢我聽過好多,身邊有人教過我點做,不過我唔做,因為果D真係太賤嘅做法,合法地去玩個分同rebates冇問題,不過我又真係冇咁多時間,以前我都有上Slickdeals、ebates、fatwallet呢D網,亦買過唔少平嘢,但近年份工同屋企都忙咗,冇咁多時間啦。

而家AMEX越來越少人收,以前A去用AMEX都改收第二張,好似Costco咁,就嚟將AMEX轉做VISA定MasterCard,又有D餐廳唔收AMEX,好似係手續費多D同埋AMEX已經冇咗以前嘅優越感。

王國長老

眼訓 發表於 15-5-29 05:56
請問cx幾多電話幾多號?
點解我打極8002332742都唔通???
係喎,呢個係CX嘅centralized CS電話號碼嚟,你打得通未呀?

王國長老

BossCatCat 發表於 15-5-29 12:26
我打通過.... 一次 (-__-!)

唔好晒時間打個 1800 Number 喇... 我次次都打長途去 HK MPC Hotline 架... ...
我打通過架,不過答我唔到,都係要直接打番去香港,真把鬼。

王國長老

眼訓 發表於 15-5-29 18:59
回覆 BossCatCat 的帖子

繁忙時間唔係藉口。呢個年代我未試過打大公司電話會busy signal咁樣衰囉。我唔介 ...

好老實講,係因為個schedule比較好同多班機加上係直航至會坐CX,
可以揀我會首選SQ,自從CX改咗D機位冇得拍低張櫈後,
我更加覺得CX唔掂,我上次兩三年前飛係peak season,
架機係爆得幾勁吓,佢真係可以唔夠snacks俾乘客食,
個餐唔飽,我真係餓到死至去問空姐,佢話連花生都冇晒,
莫講話杯麵雪糕,最後只有飲杯熱茶。D空姐係OK嘅,
但本身個安排真係冇以前咁好,以前已經係衰,你要投訴,
唔講英文都唔理你,喺櫃枱果度,你有你講,佢有佢唔睬你,
除非你係鬼啦。我試過好多年前有次飛,空調壞,電視音響壞,
好多人嘈,我同老公仲叫其他乘客冷靜D,因為都知個系統壞,
點都冇得搞架啦,CX幾鬼好,話賠番15蚊機上購物劵俾你,
即係又係焗人再俾錢,我搭咁多年真係草都未買過一條,
你俾張購物券我即係唔冇賠冇分別,後來老公叫我寫信去CS投訴,
哈,佢俾我地每人500 mileages,我係Asiamiles成員,
有次換嘢,搞咗成兩三個月都冇下文,最後係要寫email去CS,
佢打番電話話因為係酒要簽收,佢地有聯絡過我地,但冇人聽電話,
又係鬼話連篇,我爸爸日日喺屋企,冇人送過嘢去,樓下有看更,
有件收看更會通知,屋企冇人會有紙條放入信箱,就算真係冇人收件,
咁兩三個月聯絡唔上都應該寄信又好打電話又好,兩樣都冇,
我留我細佬手提電話,冇可能聯絡唔上,冇人聽都有留言信箱,
後來因為我寫email去CS,佢地至聯絡我,再安排送件。

老實講,超賣真係幾十年都有架啦,我自己都遇過,
通常會話俾返幾百蚊叫你讓個位出嚟,第二日再飛,
而家有網上check in,超賣真係應該少咗好多,
我試過NW連酒店都包埋再加cash,幾鬼吸引,同埋一定揀後生,
或者一pair人果D人問,年紀大嘅多數都唔會問,
CX係全球最大航空公司,但服務就比起好多航空公司都差,
形象呢樣嘢,一年幾千萬做廣告PR宣傳。。。
我覺得改善服務實際D,而家有樣嘢叫留言信箱,仲有回電服務,
點會要個客拎住個電話等極都冇人聽!有,政府部門我試過,
真係你有你不停打,個電話永遠冇人聽,但可以寄電郵,一兩日會覆番。

首頁

尾頁

跳至