自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

據我所知:
先去澳門,就隔離14日有得選酒店,酒店有4間選,自己訂
https://content.macaotourism.gov.mo/uploads/mgto_main/medical_observation_hotels_tc.pdf
之後再自費做檢測,24小時內拎到報告無事,有個綠色健康碼就可以去大陸,但到大陸除非係去上海,否則去深圳或其他地方,你都訂唔到酒店,因為酒店要求你要隔離足21日才可以比你訂房,國內唔同地方唔同要求,最好先問清楚。

如果唔去澳門,直接返大陸,就要14+7,如果最後7日無住家地址,就要係酒店隔離埋,即共隔離21天,而且無得選酒店。

子爵府

littlesister 發表於 21-9-21 15:35
但我見好多人分享,在澳門隔離完即返大陸唔駛隔離喎

佢哋係大陸有居所就唔洗隔離,如果無居所,要住酒店,酒店見你唔夠21日,唔會租比你,就算你個健康碼係綠色。

子爵府

-Johnnywalker- 發表於 21-9-23 01:36
14日強制隔離完會收到解除隔離信同檢酸檢測報告(做幾次的,最後一次是第14日)。
攞住呢两樣是有酒店收的 ...

已經問咗深圳大部分酒店係唔收,北京都係,佢哋都要求你隔離足21日,但你有綠碼係可以4圍去,但無酒店住。
而上海就無問題。
大家最好直接問地方部門同各區酒店就最清楚,這是我家人現正面對的事。
另澳門隔離完14日之後係要出去自費再檢測,大陸唔要酒店幫你最後一次既檢測報告,已經改咗。

子爵府

-Johnnywalker- 發表於 21-9-23 01:31
我現正在上海+7中。
14日後健康碼同行程碼都轉綠色。
+7監察可自選酒店,

相信你應該係經澳門去上海的,經澳門隔離14日係會有綠碼,到上海會維持綠碼,亦會有酒店收留,但深圳同北京就算你從澳門拎住綠碼都好,都唔會有酒店收留,酒店另外有政策,各區各省亦有自己防疫政策。

子爵府

emilylam 發表於 21-9-23 08:03
有朋友8月係澳門隔離14日後唔洗自費檢測直接返內地,乜而家改左要自己自費再檢測? 咁咪好麻煩囉?隔離完出 ...

係呀,改咗。
在酒店最後一個檢測,大陸果邊話唔要,要14日後自行出去比錢做檢測,24小時內出報告,所以有機會係澳門住多一日。
啲政策要不停留意,隨時改。
可以睇下依條片,好近期的。

https://m.youtube.com/watch?v=5sDX-IHoqUs&feature=youtu.be

首頁

尾頁

跳至