自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

auhiyo 發表於 23-7-4 10:51
唔係woo,你之前唔係話抽起d 100蚊紙幣咩?有冇摷櫃桶撈亂左啊?

拆利是時見到1張$100,回家找櫃桶亦確認有張$100

大宅

cibewong 發表於 23-7-4 11:18
可以打電話去熱線26912323登記番你當時入錢情況,佢哋會查番啲交易㗎。

上星期分行填過form, 今朝都打咗上hotline, 我打算一陣搵埋RM幫手

大宅

小草 發表於 23-7-4 09:28
唔敢肯定話樓主記錯,始終唔係親眼睇到,但而家唔係少左錢咁簡單,係中間有兩個巧合,第一你有張$1000卡住( ...

呢個回覆係目前為止最中肯的!

大宅

whyyou 發表於 23-7-4 12:27
佢只係話有兩個巧合就叫最中肯, 如果你淨係想得到呢啲答案, 我地都可以盡量配合你嘅
...

佢唔係响親眼見到嘅情況下斷言就好肯定話我記錯,然後講出有兩個巧合但無否定呢個可能性,咁唔係中肯係咩?

大宅

Jasmine-4711 發表於 23-7-3 20:08
我有聽過部機食爛左銀紙,查左一排才在機件中找到紙幣殘渣

但未聽過一千元變一百元.開櫃員機要兩個中或高級 ...

我剛剛問咗嗰間分行嘅相熟銀行職員,佢話中銀嘅清機同查櫃員機係外判出去俾人做,中銀職員無辦法查,佢而家幫我再問睇吓係咩情況

佢都唔肯定如果報警處理警方介入調查會唔會深入啲,但我覺得都要嘗試下

大宅

ychan^ 發表於 23-7-4 16:46
而家啲1千蚊紙顏色偏紅唔系以前的全金色,好似100蚊紙咁樣,我曾經拎張1千蚊紙買嘢以為1佰蚊,間商舖話我 ...

我都有質疑自己記錯,但諗返成個過程都好清晰,我拆完利是好清楚係數到5x$1000、5x$500、1x$100和一些$50、$20,我唔想入細紙,於是抽起$100、$50、$20放入櫃桶,再點一次數就出門口,5分鐘行到去存款機入錢,响15分鐘內拆完即刻入錢,咁短時間內好難記錯,食錢事件發生後,我回家check垃圾桶內利是封 (無攞漏張$1000)、check銀包和袋、找櫃桶 (見到唯一的$100)、再打俾阿媽確認封咗5x$1000、又排除咗工人偷錢嘅可能性,真係唔知邊個位出錯了

大宅

Ritzmary 發表於 23-7-4 16:57
支持交警方跟進,不論是機器出錯還是自己記錯,最終都要知真相要水落石出。
...

同意,我只想知真相,不是$900的多少問題

大宅

adrianada 發表於 23-7-4 17:22
樓主,想問問你有什麼証據肯定自己係5張1000元?

無實質證據,只是我清楚記得係5x$1000,仲要係5張新銀紙,然後我媽都確認過

大宅

canies 發表於 23-7-4 22:14
咁可能係嗰個櫃員機唔抵得你食夾棍

完全唔明白你嘅意思,請指教我點樣食夾棍呢?

大宅

Huuu 發表於 23-7-5 00:16
我試過入10張一千,結果卡咗一張,最後只點數只有9張。銀行唔認有一張被卡,結果要投訴左1個月。又話要投 ...

所以我都認為銀行慣常手法係會先否認,唔去正視櫃員機出錯呢個問題,因為一般小市民根本無法知道銀行有無check櫃員機/cctv,好多人會嫌麻煩唔去追,銀行就係博你怕煩,如果你繼續追,銀行再考慮退唔退

大宅

Prosperous 發表於 23-7-5 10:22
睇咗你引用果個舊 post, 再加埋話原來清機係外判, 當我陰謀論諗多咗, 間清機公司要出蠱惑係咪都可以呢?

...

我係會報警㗎,不過我打上hotline同埋RM叫我等埋佢哋個結果先,我打算過埋呢幾日就會take further actions

大宅

ilej 發表於 23-7-5 10:29
原來咁多人試過卡錢情況
咁真係有可能你用果部機有問題
部機唔只一個位卡錢

其實就咁响fb search都搵到好多呢啲case,但無人正視問題!
attach1/tmp/phpPNb7HJ
attach2/tmp/php1i7Nde

大宅

whyyou 發表於 23-7-4 09:01
試下去返同一部機入5張100蚊紙再撳取消, 睇下會唔會換咗一張1000蚊, 甚至五張1000蚊
...

請看179,提$5000出$5400,機器故障有咩唔可能?

大宅

whyyou 發表於 23-7-5 11:02
我有話唔可能咩? 我正正就係覺得可能先叫你去試, 搏佢將100蚊換咗1000蚊俾你, #179 咪就係出多咗錢囉, 乜你 ...

我點解要去咁樣試?我又無諗住賺銀行錢,你呢個回覆仲奇怪

大宅

xeniak 發表於 23-7-5 12:11
睇左咁耐
其實樓主你confirm 5張$1000 你係憑顏色快立認定係真係逐張睇過$1000呢隻字 ??
你好積極咁答其 ...

我係逐張數,十分肯定係$1000紙幣,五張都係新銀紙,因為我分別攤開過五張 (5張定4張好易數,唔係50張定40張嘅分別),所以好肯定,但呢度回覆我記錯嘅全部都係無親眼睇住個過程,就武斷話我記錯,我只係分享我嘅經歷,對大家作個提醒,有時唔發生响你身上,你可能就認為呢件事根本唔會發生,其實呢個世界係有乜唔可能?

大宅

阿妮啦妮 發表於 23-7-5 12:26
回覆 sophyllis 的帖子

機器有機會出錯.如果你清楚自己無攪錯, 最好報警.

呢個正正係我諗法,既然錯不在我,我當然要報警,亦希望有人正視問題,同時警惕他人,真心希望唔相信我嘅人呢世都唔好咁不幸遇到呢啲事

大宅

Anka 發表於 23-7-5 13:03
重點反而唔係同你阿媽確定,因為你最後數錢, 只要你睇清楚,確定五張一千元就可以。
...

因為我當下都唔相信部機會換錢,所以專登同我媽確認,如果佢話係$1000+$100,咁我絕對相信係自己問題,但佢確認係5x$1000,咁我都好肯定唔係我睇錯數錯,因為我當時專登將疊銀紙分類,$1000/$500分一疊入銀行、$100/$50/$20另外分一疊留起用,我有做呢個動作,仲點會睇錯?

大宅

Anka 發表於 23-7-5 13:55
講真,你真係唔需要其他人確定(包括你阿媽), 網友相唔相信都冇相干。

只要你自己確定就可以

十分明白!所以我話只係將呢個經歷作分享,唔會動搖我想法

大宅

chanti 發表於 23-7-5 14:13
好奇一問、會否係分錢將疊銀紙分類既時候分左個張1000 做100?d 人話而家新1000 好紅好似$100?不過我都未 ...

5張$1000是一樣的,新銀紙連number嗰啲

大宅

bu-b 發表於 23-7-5 14:53
雖然係比較奇怪,但我覺得都唔可以一口咬定話一定係你記錯,相信好多人都曾經遇過以為無可能發生嘅事發生 ...

你呢個推論好合邏輯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊