母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb剛出世8日,之前3個中飲一次,但母嬰院檢查話比出世時輕左少少
我宜家買左個奶泵,諗住2個中飲一次
但埋身一來唔知餵左幾多,二來唔知啊b係真飲定假飲
所以諗住先泵左d出反先埋身餵,餵完再飲泵出個d!!咁做好嗎???
因為熟手媽媽可教下我

大宅

母嬰院話輕左少少,片得4片咋(3小便,一大便)
但我bb有黃膽的,姑娘有講要餵多d,得bb快d排走黃膽
所以諗住等bb出院反就2個中餵一次,宜家我都係兩個中泵一之,
兩邊加起平均等60ml左右,夠唔夠bb食??
半夜其實我都想餵bb,但坐月中,媽媽唔想我餵,想我休息(>﹏<)

大宅

bb出左院啦!但埋身餵飲得少~
定係我餵得唔好??(>﹏<)
佢有黃膽成日都訓,攪到夠人奶比佢,佢都訓左唔飲
我諗住用泵先餵完,等佢黃膽正常哂,唔再高先埋身餵反!!
我唔想佢因為黃膽眼訓飲少左奶而又入反醫院

大宅

係呀成日泵完又要消毒好累
但bb真係好易訓,埋身餵唔夠2分鐘佢就訓,有時直頭訓緊要抱醒佢。
佢係威e出院後,我係3個中飲一次,個時每日得4片(3小便,1糞),之後去母嬰院覆診,黃膽高反入反院,今日先出院!!
宜家2個中餵一次

大宅

損損地??係咪你餵既姿勢唔岩~~
我就係起初bb食個幾啖痛之外,之後就唔痛嫁啦!

但2個中餵一次,我個胸未做得切奶,點算好(>﹏<)??

大宅

蜻蜓點水 發表於 15-8-22 06:57
損損地??係咪你餵既姿勢唔岩~~
我就係起初bb食個幾啖痛之外,之後就唔痛嫁啦!
今日去左母嬰院,雖然bb重左~但琴日早上到宜家都未有便便,醫生話bb只飲奶水所以小便夠片,但飲唔到脂肪,所以冇便便。
不過姑娘話我餵奶姿勢岩,係bb成日訓住哂時間!!

點先有便便呢?

大宅

lobb2015 發表於 15-8-23 05:12
想要脂肪就要飲後奶。前奶是水後奶是脂肪。要飲後奶即是要餵得夠耐。我以前個lac
ation consultant叫我一邊 ...

我之前都係每邊半個中,醫生同姑娘都話太耐,咁會冇時間休息,話我夠奶夠!!每次餵30分鐘就唔好餵,重話餵咁耐好多時後期唔係飲緊,當左奶咀,
我宜家試緊不停攪佢,睇下有冇便便。

想問下大家!!我bb呼吸聲好似好大,又成日好似臭塞咁,但望佢鼻仔又冇野!!
係咪大部分bb都係咁嫁??

大宅

如果bb飲唔到後奶,可唔可以埋身前泵走少少前奶呢?

大宅

lobb2015 發表於 15-8-23 20:41
如果有心全埋身,要恨心些不要補奶粉。不過都要數濕片。唔夠一日六條重濕片的話就補奶粉和抖一抖。兩小時埋 ...
係呀!我之前3個中一次都唔夠bb食,宜家都轉左2個中一次,雖然餵密左,個人累d。
但見bb便便同尿都夠片又重左,都值得嫁

大宅

bb黃膽又高反
我媽咪叫我唔好餵人奶,我係咪唔應該再餵~~
加起呢次,bb入第三次醫院啦!

大宅

想問全埋身媽媽,坐完月大家有冇介口
例如:雪糕,刺身,辣野,重味野等……

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊