自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

mingxxx 發表於 21-7-22 01:11

測量師最緊要人緣好

講咩呀?考牌試係hall 考,點揾人幫手法?都係越善於考試越容易考到牌,咁文憑試考得唔好個D 後生仔即是唔善於考試,覺得個牌難考係好自然(利申:已考牌15年,HKIS corporate member (QS))我好鍾意自己呢個專業,可能好似樓上咁講唔會發大達,但經歷幾個金融風暴,QS 呢行係建築業幾低潮都唔會揾唔到工。作為請人那個,sub-degree 來講,Space Vs VTC ,我較鍾意VTC 畢業,基本功扎實,較有機會考到牌。(當然我宜家唔熟個D 五花八門非degree 嘅課程,以上只是個人觀感)。有D 人覺得HKIS 個牌難考,就去考RICS 個牌,但係香港工作,HKIS 牌先有用。

侯爵府

mingxxx 發表於 21-7-22 01:11

測量師最緊要人緣好

新入職有50k?邊個stream ?有可能咁多嗎?我好懷疑

侯爵府

煎雙蛋 發表於 21-7-21 14:27
呢行做實有得做,牌係邊做邊考,唔易考的,我見好多都放棄無再考,同埋算係幾悶嘅工種,人靜OK的

...

好辛苦黑炭頭嘅量地人工高,因為未有牌來講要做地盤,要出咁多錢人工先請到人。其他 stream 好多都是office work ,做得幾年嘢就算未考到牌都會有25k 至35k ,但OT 勁 ,工時都長。考到牌係professional ,就可以繼續上做大公司管理層

侯爵府

Lovelymame 發表於 21-7-20 09:05
阿仔讀文科,數理麻麻,是否適合讀測量呢?
D牌難唔難考?如果考唔到,係咪人工唔高?
HKUspace 的測量文憑 ...

可能我自己係呢行,早兩年我仔Jupas ,我都有想過佢報唔到degree ,就叫佢做測量,我太清楚測量條career path ,真係一D 唔艱難(當然後生仔又會嫌工時長、又無得著西裝體面咁去開會呀、又要落地盤、覺得份工難哽都會)。其實我甚至識好多原本大學不是讀測量、甚至同工程無關嘅學科,轉行來做測量,一邊返學一邊返工。而我最鍾意叫後生女仔的receptionist、 clerk 試下兼做測量工作,啱做就轉行,唔使考到牌,唔使長駐地盤,起碼叫專業(就算無牌)容易揾工跳槽,勝過做文員啦。

侯爵府

TobsterBB 發表於 21-7-21 14:46
樓主, 其實你有冇問過你呀仔想唔想讀呢科? 如果佢有興趣叫佢自己去搵下資料問下啲學校詳情
...

同意,最緊要讀書那個有興趣呢科

侯爵府

大笨鐘 發表於 21-7-21 22:56
你電郵比佢地問,唔好自己演繹,網友亦未必清楚了解。寫電郵比佢地,佢地好樂意答你㗎!
...

同意呀,問返學會最好

侯爵府

Lovelymame 發表於 21-7-22 09:21

但我見啲資料話只係HD畢業比degree畢業,要做多幾年才可 ...

我以QS 來講:
只係HD畢業比degree畢業,要做多幾年才可以考牌?>>是的

要year 3考入polyu /cityu 這些degree真係好難,原來還有polyu speed, VTC Shape 這些,好似可以容易啲入,其實讀完這些同係U 畢業的,係咪都差唔多?>> 當然有差別。U 畢業係點多D 就業機會。HKU 畢業入哂政府;PolyU 、CityU 畢業入大consultancy firms ;top up degree 畢業的就細consultancy firms 或做Contractor 。一邊讀/一邊考牌都行得通去考牌之路,我覺得對於唔善於考試嘅人或者未拿定主意做邊行嘅人,係一個幾好選擇,進可攻退可守。

首頁

尾頁

跳至