想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

多謝各位,但尋日period到了,起初都以為有機會。因為從來也未試過M前一天流啡。我M期一向準及一來便紅色及多量至6天左右完。沒經痛十分正常。而且那天行了很多山路差不多3小時,我也以為太累作小產流啡。但原來一切也是自己空想。有沒有人也會在経前流啡?why? 今天十分不開心,一向positive努力的我,今天也比負能量打敗,big argument with my hubby。因為他也不開心,掉下我一人在家説想要靜下。sigh..... 我要努力!

大宅

cuvee 發表於 14-6-17 17:00
大家好, 我都快41了。在瑪麗試咗2次IVF都fail咗, 又冇話比你聽係咩原因, 所以決定開始自己試下。 不過話事 ...
than you so much for yr suggestion. i already taking all those pills as u 've suggested.sorry, just out of curiocsity,我好少聽到有醫生會配dhea and q10比patient,而且通常十個有九個生育科醫生not suggest over 40的女性自己try. 浪費時間.may i know dr.'s name? 只說last name也可以。

大宅

sktse88 發表於 14-6-18 11:25
各位jm,因為我剛開始ivf cycle,醫生要我選擇做自然授精或ICSI,請問你地有無選擇,同埋邊個好d呢?唔該。 ...
我做了icsi,suggested by my doctor.doctor 話高0用這方法授精會effective些。next time I will ask if I should try the additional lab technique- laser assisted hatching.

大宅

cuvee 發表於 14-6-18 10:28
回覆 SusanTam 的帖子

Dr. Choi. My friend also 40 and she success in her 2nd iui and is going to gi ...
Thank you so much for your informative response and encouragement. Your encouragement means a lots to me, really...Glad to know that you stay positive all the times, but in my case my hubby so urge to have a baby due to my age issue, i got lots of pressures from him and his family. I nearly decided to give up everything last nite after a big arguement with him. Every single morning when i wake up, my mind is being flooded with lots of questions and discouragement. I thought i am tough enough to fight for this battle. So, i decided to take a break in these two months , eat and play to enjoy my own life. And i will fight again in Aug. again!! Add oil !!

大宅

Dullsmama 發表於 14-6-18 12:12
M前一天流啡我有呀! 所以一見啡我就會....長唉一聲! 放心我地唔會掉低你的, 我地一齊再努力過吧 ! 我今個月 ...
Totally agreed!! 我想過去旅遊,但我請了太多病假. Have fun and enjoy !!

大宅

victoriaicc 發表於 14-6-18 16:28
吾怕,大家都會有負能量,我地女人更會比c6無奈,但down 一down吾緊要,我成日都係咁的,不過要快快回復正能量呀 ...
thank you so much !! 這鼓勵就是我想要的ar !!!

大宅

Dullsmama 發表於 14-6-18 18:28
其實我都冇大假嫁!因為D大假用哂嚟抽血見E生放胎等等!雖然唔知幾時先去到但有得諗下plan下會開心D咁囉! ...
認同,不是說男人沒有contribution.但有時女人要tough也很厲害。haha.無論成功與否,但經過今次我看到母愛的動力。我都要搵番自己娛樂,之前過份沈迷在這件事。我不要再比負面老公同心情影響。

大宅

cuvee 發表於 14-6-19 11:16
I understand diff people are facing diff problem. Like mine, I am the one who is not ready for this ...
Thank you. I did have a chat with my hubby but can't come up a good conclusion at this moment since he still upset of two times failures. But he told me he is getting understand more he has no right to ask me do it repeatedly and force me to do so. Hopefully my 3th ivf will success in August or else I will consider to bring back my own life back to the right track.

大宅

sktse88 發表於 14-6-19 12:45
多谢各位jm回答,ivf呢條路真系唔易,希望大家努力呀,快d成功。
真的比我之前所想難。努力呀!

大宅

maplewood 發表於 14-6-23 00:39
最大問題係數量,因為若數量不足,可能過五關斬六將後,去到最後無受精卵去到day 5,咁就好慘。

我醫生都話 ...
多謝你share你甘成功例子,可否pm你之前及之後的ivf dr 名字?n 中醫名字?作參考。tks

大宅

點解你地醫生好似會explain你地失敗原因,同找出成因。肯努力跟你試。但我沒有,只說我卵差大年紀,第一次見時仲話不如連ivf也不要試,不要浪費金錢。(I swear 佢真係甘講)暗示領養。最後我們堅持才開始ivf。但我看到有很多jm也跟我情況差不多,但也有機會或bingo.我諗我也要加倍努力了!我仍有機會吧?!

大宅

WINQ 發表於 14-6-24 08:58
加油!我同你一樣43,我仲要剛做完手術還要休息幾個月,到時都差不多44囉
thank you. 你是否第一胎?Take good care of yourself and add oil!!

大宅

貓奴 發表於 14-6-23 18:46
今年41,剛剛5月先小產完,好在我有個13個月大的囡囡先冇咁灰,好明白超高O的苦,我之前做了4次iui其中一 ...
你的成功比率也很高! 好羨慕!Add oil !!

大宅

非常感激各位的詳細資料, 令我再度有番希望,8月再努力!而且原來高0也不代表卵少沒机會.我係呢2個月停ivf其間會試自然或ICI, 因簡單及沒太大壓力 ! 有無人試過ICI??

大宅

Helllokitty 發表於 14-6-24 17:35
其實我有1個問題, 發左惦不過無人回應我

驗左blood, 姑娘話我卵子數值係17, 即係好定差? 佢只 ...
這是否amh? 單位是什麼?如果是以你年齡應該很好,但bingo不只依賴這指標,還有其他身體狀況,其他環境因數。即使有些amh低也可bingo.但當然你數值好已手握一張優先入場券去和時間競賽。我只有2.5pmol/L, 連拿入埸券也有困難

大宅

WINQ 發表於 14-6-24 17:54
不是,有一個女兒20歳了但是跟前夫生的,所以和現任我都緊張的,因剩下時間不多了 ...
完成明白,你要加油!

大宅

今個cycle試 natural,請問6/16M到, 通常28日,但5/6月做了 IVF, IUI, M期亂了,今個月得24日就在6/16到M,所以計不到排卵,今天開始有長拉線,是否開始可test排卵? Or 代表今日已排?

大宅

Muimuipoon 發表於 14-6-25 18:37
卵子數值通常指FSH or AMH你要問醫生才可確實。我估係FSH卵巢功能指数,如果17都算不理想,越低越好,我42 ...
you are right. if AmH 17 , maybe 多囊. Sometimes my FSH - 15.5 , 3 months later dropped to 9.9. weird...

大宅

Yllee11 發表於 14-6-26 15:52
我9號放胎,22號星期日醫生叫我驗,結果失敗,好灰。之後一直冇M嚟。噚日見醫生前再驗,有條好淺色嘅缐,醫 ...
Yes.如maplewood講,著床過已one step closer, 我都未試過。add oil!下次bingo痴実!

大宅

maplewood 發表於 14-6-26 21:34
回覆 SusanTam 的帖子

長拉線係味啫係似旦白咁的分泌?若係,哩兩日要努力喎,可能已排,我覺得唔好慳日日 ...
係呀。但tested左無happy face.甘未排?今天是day 11.唔會甘早排了?老公今晚工作不在家,不能dodo.so sad...

首頁

尾頁

跳至