自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日啲店開返晒,大家可以努力消費

別墅

緣份的天空 發表於 19-10-3 10:58
回覆 goodytung 的帖子

唔係唔想消費,係無多餘錢消費.我公司已經要我地員工每人放10日無薪假了... ...

哇 咁咪即係減1/3糧?
邊行?

別墅

Sharpay_leung 發表於 19-10-3 13:49
其實我都有相同諗法,根本做sales果d果時收入同學歷不合比例,搵多左無儲無投資,洗晒玩晒,依家見真章就 ...

sales唔會認之前係出左多,覺得自己有咁既能力先會有呢個人工,佢老闆覺得佢跑到數先比錢佢。但又唔諗下係因為多遊客,佢先有機會跑到數。

難為啲醫生護士做親死又厭惡先得果小小,仲要無bonus...

別墅

shumson 發表於 19-10-3 14:28
你大可以自由選擇職業。無須去眼紅人地收入

我唔係醫生護士亦唔係sales...唔使羨慕sales既月薪,因為薪金亦唔比sales低。平時有存錢有進修,而家水退就知邊個無褲著,邊有比較有議價能力。 唔使賴乜賴乜令經濟倒退,需知道自古以黎經濟就有週期。自信有能力既人,經濟好經濟差都能殺出一條路。

別墅

Sharpay_leung 發表於 19-10-3 14:37
不能同意更多

有危就有機。識好多人03年入市,豪宅區。而家咪住緊幾千萬既樓。機會係留比有準備既人,與其怨乜怨物,不如睇多啲股市樓市資訊。

別墅

nanananana 發表於 19-10-3 16:11
下,醫生護士都算高收入人士

醫生高人工但好好好辛苦工時又勁長。
護士剛畢業就3萬好似好高咁,但返shift又辛苦工時又長做既野可能又包屎包尿包傷口,又要老人沖涼過床,好難捱頭2/3年仲要無人工加...我舊同學返bb房,收左工訓緊覺都聽到啲鐘響....

呢2個行業真心唔算高收入....

別墅

nanananana 發表於 19-10-3 19:08
份份工都辛苦啦⋯⋯
醫生捱幾年都可以有8萬啦
犀利果班叫星球醫生

我只問份工都辛苦但真係唔敢同佢地比
做錯一樣野可能死人釘牌
讀咁多年書唔做護士就唔知做咩好...

可能身邊多人做,朋友遇著個痴線既無啦啦被病人吉左一針......好彩無惹到愛滋...呢啲我諗普通工作唔會係咁...所以醫生護士我好尊重。

首頁

尾頁

跳至