自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

當你係收時薪$50-60嘅勞工
做老麥同書店同超市,都無分別,你都會揀間近家,或時薪高2蚊,或工作時間較適合,或環境較舒服(例如有得坐)

咁情況下,稍為「輸蝕」嘅工就永遠都唔夠競爭力。例如我樓下華x萬家,通宵更都係得$52,又通宵又搬貨,咁孤寒邊個做!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Miss_Yellow 發表於 23-5-1 13:07
附近戲院時薪 $45,食個午餐睇部戲都唔夠,經常話請唔到人

除非貪佢有免費戲睇,實際工作時間唔多囉(開咗場就得閒)
相比起又要搬擡又無得坐嘅

王國長老

shobi 發表於 23-5-1 13:41
我想做旅行社櫃檯,之前係ERB讀咗個旅遊顧問課程,但原來要有導遊或領隊牌先請,原來有團要出團,無團就坐 ...

領隊底薪雞碎咁多,有咩好做
而且不嬲行規,領隊唔出團就要返公司坐counter,唔會俾佢哋得閒

王國長老

jaycee_mami 發表於 23-5-1 13:47
香港的最低工資是$40港元,英國的最低工資是$102港元,澳洲是$113港元。

https://hk.finance.yahoo.com/ne ...

稅後又點計先?

王國長老

SARIDON 發表於 23-5-1 17:00
人工低,我講嘅真係人工低,我公司要請文員出11K, 要有2年經驗,返星期六,頭3個月紅假要扣錢,點請人?今 ...

呢度有d人話出嚟做嘢幾十年無見過文員呢個職位㗎
大家平衡時空,講呢d

王國長老

HL7646 發表於 23-5-2 08:53
輸蝕的工唯有用錢搭救。

好多蚊型一腳踢零售店仲係出緊$4x個鐘 (真,我女有問過)
我都唔明,佢以為自己有咩吸引力會請到人?住樓上都唔做啦

王國長老

jt040 發表於 23-5-2 10:19
呢個年代仲有工既人工得萬頭,人工咁鬼低就算請到都預左個staff唔會有心機長做或者好騎呢啦!
...

C6前公司就係呢種
$12000文員祕書果種
佢哋覺得無話無咗邊個唔得,走咪請過個囉!有手有腳就做到
我老公就教到吐血,d人太屎,交唔到嘢俾佢哋做
我話you pay peanuts you get monkeys
佢話得monkey hair咋!

王國長老

shobi 發表於 23-5-2 11:44
話會呼吸都請嗰啲公司擺明玩野!
政府工|5月中截止!8份筍工月薪15K-57K‎ 警務處/房屋署請人!
ht ...

當係人都知超級筍嘅時候,就自然有競爭,點會「會呼吸都請」

王國長老

shobi 發表於 23-5-2 14:16
無嘢㗎,係教嗰個吐血咋,啲老闆話之你!

散唔到俾下屬做,咪自己做囉
唔係請你返嚟做咩

王國長老

OhOh 發表於 23-5-2 17:01
咁請呢類有冇經驗先,如果請咩經驗都冇嘅,$10000-$12000都差不多啦。做落好嘅就會有人工加架啦。
...

有經驗呀
老闆只想用最平人工留人,其他唔理㗎喇

首頁

尾頁

跳至