自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

db7mu23 發表於 20-4-25 04:24
聽番黎

現時係野外見到的松鼠

我相信唔係
幾十年前我住近香港仔水塘,日日跟阿爸去跑山,已經有松鼠
果時仲有同學吹水話佢舅父好叻捉松鼠,下次捉隻俾我
果時普通人家興養雞仔鴨仔,無人養過松鼠啊

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 20-4-25 10:19
我有朋友住喺跑馬地半山樂景台,佢話新年過後佢將盆桔仔放出露台,啲松鼠識得上佢露台嗰度摘佢d桔仔食,仲 ...

除左松鼠,桔仔仲「惹」葵花鸚鵡架,你叫朋友留意下,港島北好多

王國長老

香港仔水塘

王國長老

講起松鼠就唸起件趣事
有次去南華會接女(游完水),我地行出門外就見到樹上有松鼠,咪望囉
跟住阿離太太聽到我地見到,開心到見到明星咁,即時叫晒跳晒,抱埋個仔一齊追星
由2人變4人,4人變8人,8人變十幾人
然後我地發現旁邊經過嘅車齊齊慢駛一齊望(雖然估計唔知我地望緊咩)

好好笑

王國長老

maggiejane 發表於 20-4-25 23:50
野生?真係未見過,只見過人養嗰啲~

港島北好多,香港公園、維園、中西半山,黃昏時間鬼渣咁嘈
南區都有少少

王國長老

麟媽媽 發表於 20-4-26 00:13
係呀!我係維園見過幾次架喇

我家樓下有佢地個場,日日都見到 (嘈到無可能忽略,下面圖係大棵大樹果張相)
佢地通常蒲開果棵樹,就日日都去果棵樹架喇
呢d相有d我影,有d同事屋企影,都係野生葵花

王國長老

SMKATHY 發表於 20-4-26 00:25
我第一次見覺得好新奇,原來香港咁多地方有野生鸚鵡。

呢樣我覺得好威
知道嗎?小葵花鸚鵡係極度瀕危品種,但香港呢個石屎森林,竟然住左全球10%嘅小葵花

https://m.mingpao.com/ldy/cultureleisure/culture/20191119/1574103279645/知多啲-印尼「小葵花」-香港築新家

下次見到要望多兩下

王國長老

maggiejane 發表於 20-4-26 03:03
我都記得呢種鸚鵡係瀕危品種,所以見到幅相樹上面有成群野生,覺得非常驚訝(emoji)
黑臉琵鷺呢d都要 ...

係啊,每次我見到佢地,就當獎勵自己愛護動物

王國長老

麟媽媽 發表於 20-4-26 13:50
嘩!原來全世界得2000隻香港已經有200隻? !咁我上次影棵樹上面有成20隻咪係好勁?!
...

佢地主要在港島北,又鐘意一堆堆玩,所以一係唔見,一見就一大堆
我朋友曾經在中半山做通宵工,清晨放工行落去搭車,會俾葵花蝦,成堆一路鬼叫一路丟樹枝掟佢個頭

葵花本身係好鬼曳架

https://youtu.be/K41IMe28zhg
https://youtu.be/hLjUKuE5Yd0

首頁

尾頁

跳至