自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

STKKY 發表於 22-9-24 06:29
我今年8月尾確診,想統計吓你哋認識的親友中,有冇人第二次感染?如有係隔幾耐再感染?

我暫時就未認識到 ...

我大女上年9月中,今年六月再中。
上年9月中左隔一個月已經打齊兩針。

公爵府

kiki523 發表於 22-9-24 07:54
打齊兩針,又再次中,阿女係咪冇上次咁病呀

其實第一次佢唔算嚴重,佢又冇發燒又冇咳,只係check到佢陽性之後隔幾日就冇左味覺。
第二次佢就只係流鼻水,講真我冇check真係唔知佢中左。因為平時佢都有鼻敏感。

公爵府

1107king 發表於 22-9-24 08:14
本身體質係咪容易感冒?

都唔係。
佢每星期都操水四五日。
又食得好清淡,飲好多水

公爵府

capricornbb 發表於 22-9-24 08:44
上年9月應該係delta,症狀嚴重嗎?有沒有影響味覺?今年6月流行嘅係變種omicron4、5,易中,但中過,病徵 ...

係呀,九月個次俾我係公司感染,因為個時佢哋已經唔洗返學,佢check到之後隔左幾日話冇味覺,但就隔離完話味覺返黎。但隔左一排話d肉味好怪,咁我哋去同醫生講,醫生就應該唔慣事,好彩佢9月中個批有醫院follow up,咁我都有同醫院傾過,跟住今年三月左右,佢就話d肉味正常返。
咁今年六月個次係佢話流鼻水,我話咁你食左敏感藥未,佢話食左,但冇用,我心諗唔多正常,就去check,點知家姐且廿亞妹都中左。但亞妹第二日就冇事,用快檢同核酸都check唔到。
但當晚我用左兩隻唔同牌子都話佢中左。

公爵府

capricornbb 發表於 22-9-24 10:34
咁應該只係家姐中,阿妹無中,病毒最後無感染到阿妹

可能啦。但我都照報返上去話佢哋中左。
但第二次中,我本來想隔離佢地,但c6話唔緊要啦,我地食飯都一齊,但我哋都冇中到

capricornbb    發表於 22-9-25 07:54

首頁

尾頁

跳至