自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

其實澳洲而家的數字已經唔準確。
我自己本身中過一次,大家都係有得食就食,去玩得就玩。當然少d同屋企人出去食,都係買返屋企多。
而家想做test都做唔到,連快速測試冇貨。咁唯有就係佛系生活(emoji)

公爵府

lambxx 發表於 22-1-6 14:49
小妹話數字係滯後既....亂到9彩0甘....政府都承認好混亂,但又冇法處理...

係架,由本來家居隔離14日變中左都係7日隔離。
基本上中招都係遲早的事。
次次都係放假先出事,本來今次放假想俾佢哋去睇戲,但咁的情況,佢哋都只係係屋企咋。

公爵府

lambxx 發表於 22-1-6 14:51
我聽完都覺得不可思議....但我妹覺得冇咩事呀..
我媽最緊張粒孫...抱都未抱過...不停話佢仲咩0甘唔小心.
B ...

我上次中招都冇話俾我亞媽同我奶奶講。怕佢哋又亂咁諗。

公爵府

lambxx 發表於 22-1-6 14:57
阿妹講好似7成打左..加強劑又冇咩人去打..

佢係邊個州呀?新州已經第二針的人數去到93.6啦。
而家總理係谷針,新州就領頭羊,教師,醫護,警察等好多都打齊兩針,除左之前中過的,有啲人等六個月。
因為之前真係冇兩針,好多地方唔俾入。我同我老公呢兩個星期都book左打booster

公爵府

Onlok 發表於 22-1-6 15:32
你係新州果邊點。booster
打邊隻?
中咗又點?保險入私家又得唔得?

我book左 Moderna. 我朋友話效果會好d。
中左唔俾周圍走,我諗私家未必會收,我個次都只係在家治療,個時都叫多case,但都冇今次咁多。
我都叫有醫護打黎,我見d朋友呢排中左好似自生自滅咁。
最多叫你食退燒藥,或者覺得唔舒服,打俾家庭醫生可以有咩藥食。
都多返人帶口罩,但我女佢哋補習就話呢兩星期用zoom,游水就暫時正常。
咁除非好friend 的我會去的,其他朋友都唔約啦。
咁要學琴的我知佢哋打齊針就好d,但有個陪練的媽咪未打,我應該就唔俾佢哋去。

公爵府

zxzx 發表於 22-1-6 19:46
混針(pzifer +moderna booster) 效果好d? 可惜香港冇moderna.

我朋友話講報道,第三針打Moderna的result好過打pzifer.

公爵府

平平常常 發表於 22-1-6 22:21
當地測試劑炒到好貴,你地有無考慮海外網購頂住先?

但寄到黎可能又結束左,已經唔想再諗。
我見朋友話去訂部氧氣機,但要等個幾月,黎到分分鐘都用唔著。

公爵府

zxzx 發表於 22-1-7 19:05
副作用或不適會唔會大啲?

我老公話頭兩針Pfizer 佢都唔痛,但呢針有d痛。

公爵府

平平常常 發表於 22-1-9 16:47
依家澳洲政府放寬比一d 關鍵崗位的workers免除隔離,希望可以改善物流供應鏈緊張情況啦。

自己去買氧氣機 ...

我聽到到有d錯愕,我之前都有睇過,但覺得唔係好岩用。但我在上一波已經買左血氧含量機,所以都唔會特別驚。
而且有經驗。係怕到時d人搶晒水超市d野姐。
退燒藥都開始有人搶啦(emoji)‍(emoji)

首頁

尾頁

跳至