自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢d都唔係單一事件喇﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個男人咁老,好快又上到市區公屋喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

lam133 發表於 18-5-4 11:35
唔生點樣攞綜援

而且,唔生就攞唔到間公屋囉。

珊瑚宮

呢d真係好抵死,仲要香港黎埋單:

1. 兩間公屋(至少)

2.三個綜援(至少)

珊瑚宮

72leelily 發表於 18-5-4 13:06
軟性賣港賊
穩守4間公屋起
自認食緊老綜肯定又配一間

所以公屋起幾多至夠呀?就好似細胞分裂咁。

得閒去睇下d新屋邨,新移民多得很。

單係呢種女人,靠離婚而得到居住公屋權既居港未滿七年新移民,政府有無數據可出示呢?

香港既隱憂,唔單係一人要養四老人,仲要幫人養一堆老婆仔女,仲要提供埋公屋、房屋、租金津貼。

香港,真係一個天堂﹗(對某類人黎講)

珊瑚宮

72leelily 發表於 18-5-4 13:30
有個親戚有私樓
有正職娶內地女
十多年前太太拿單程來港時

今時今日仲係咁﹗

我老公有親戚父子就係今年二月(定三月)批左黎港,係由佢老婆申請人黎既,而佢老婆係三、四年前以照顧年老父母名額申請黎。

今年我終於搞清楚晒喇,原來新移民一到港,就有人教路,話若生活有困難,咁就去長沙灣政府合署攞身份証後,就可即日同時遞表格申請公屋。

我本以為佢搞錯,因為幾年前佢老婆問過,係要居住滿七年永久居民身份先可以申請既。

咁個新移民親戚就當住我面打電話問,的確如是,可即入紙申請。

更甚既係,佢亦同時打電話問房署,如果大陸有物業可唔可以申請,點知房署竟然話係:只要在香港無物業就可申請。

我親戚仲為免我聽唔清楚(免提開聲),佢係重覆問左兩次﹗

我真係好驚奇,明明公屋既申請章程中,香港境內及境外,所有物業都要申報架﹗

房署既都咁答,唔怪得D人既觀念係咁。

珊瑚宮

MaryWong_FB 發表於 18-5-4 19:02
申請公屋只計香港有無物頁

我睇嗰張申請章程一定有寫計香港境內、外物業。

彩色滑面架,同申請表係一齊放既,响房署攞返黎架。

個親戚打完電話後,我以為係唔係改左、定我記錯,咁我就即時問佢攞嗰張章程黎睇,真係見到有咁寫﹗

我仲記得係响頁既尾部,我仲指畀個親戚睇,佢都話:係喎,真係咁寫﹗

我仲問佢:你自己決定搏唔搏喇﹗

首頁

尾頁

跳至