自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔可以阻擋人地既人生既,唯有祝福咋。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wln 發表於 20-8-23 11:41
人生當然自己話事
但回頭看,只希望做到無遺憾!

唉,人生總有無奈既﹗有時有啲野,唔到自己決定既,唯有係睇開,同埋睇下點過渡啫。

如愛錫爸媽,唯有自己多關心喇。

當年我有親人都移左民,媽媽間有講話唔捨得,我地做仔女既,唯有多見面多安慰囉。

當年,我親人都提過叫媽媽過去玩下,住下架,反正地方大,但媽媽又唔肯,有時都難明架。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

麟媽媽 發表於 20-8-23 11:48
其實呢個真係睇「愛」有幾多?如果當父母係一個負累,兒女互相推卸個照顧責任,帶來埋怨爭執,我諗呢樣係 ...

完全同意﹗最緊要係無人逼,無計算,自己係心甘情願去做,去愛錫家人既。

啲人成日講偏心,我爸早走,媽媽都係傳統人,都係錫仔多﹗錢亦早知會留仔既。但咁又有咩所謂,自己做女既,做到一定做,因為我真係愛錫佢,亦體諒佢只係自細受左傳統既影響啫,唔代表佢唔愛我地做女既。

首頁

尾頁

跳至