單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

第四年 …… 中秋 …… 唔鍾意見到人家團圓、唔鍾意聽到人家如何慶祝、唔鍾意人家祝我人月倆團圓 ……
所以,我會做自己一人享受事情。
唔知大家又如何過 ……

男爵府

回覆 Liangbobo 的帖子

叫對方代入我們嘅角色才會真正明白!

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

ViuTV 99 台 晚上有一部新電視劇 「暖男爸爸」講喪偶生活,主角鄭中基太太死了,我睇了兩集,他們對鄭中基有些睇法、金句令我舒服了點

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

我正想講,昨晚睇第三集最尾果幕,鄭中基大排檔幻想同死去太太食飯,我都曾經做過同一件事,又係一路食一路咸,昨晚睇完也咸了
另一幕:死去的另一半留抵間屋,其實滿佈回憶 …… 我即刻望下屋企牆角他留下的手作 …… 真係中到應 !!!

麥路人,萬子良留座位俾死去太太果幕 …… 又係

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

昨晚第四集鄭中基翻看當年結婚 video & 死去太太繪本 …… 又係 ……
現在晚晚追,睇完心情釋放啲 ……

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

「暖男爸爸」真的幾有共嗚,一語中的
昨晚那集,英文老師和保險經紀閒談,保險經紀說睇外表阿榮應該已無事 (喪妻),英文老師身為同路人 (喪女) 說你們外人是睇外表,外表無事其實內心怎會無事?!內心像有一頭猛獸,你永不知道那頭猛獸何時會破出來。

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

阿榮都走埋 …

男爵府

回覆 紅紅綠燈 的帖子

阿榮做過的,我都有做過,只不過係我打 whatsapp 和留言板留言。外人未曾經歷我們的,倒不如留氣暖胃。記得他走後不久有個外人皺住眉同我講:「你個樣好 stressful 呀,唔好咁 stressful 啦」…… 正如叫一個捱餓好耐的人,唔好咁餓樣一樣,真係好深刻

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

劇中突然有鄭中基 (阿榮) 的追思會,我估佢死左 ……

男爵府

回覆 Gore 的帖子

佢地好幸福啊,叫佢地來經歷一下吧,唔需求一世,經歷一星期都好,再分享下感受

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

我同你感覺一樣,好耐無晚晚追電視劇了,而家播完好失落 ……

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

我睇完某幾集係咸到死,點解情節咁似,當發洩情緒,咸完舒適啲,似是情緒藥丸

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

大時大節最討厭被迫收電子祝賀 / 對方溫馨一家人合照、中秋祝你人月倆團圓、冬至又祝你團圓、聖誕除夕再你團圓 …… 成枝錐直插心臟揪心的痛,但又無辦法同對方講我倆已陰陽相隔不能好似你地咁團圓

男爵府

回覆 samchi媽 的帖子

昨晚電視訪問 long distance 情人如果過這年,他們說很慘只能靠視像。我想說他們也不錯可以視像,即使坐監也可以探監。我想念,但無辦法可行,難道要跟他最後的足跡,經入醫院去找?!

男爵府

生活冇哂重心 (第五年) ……

首頁

尾頁

跳至