自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

回覆樓主:

以我觀察,大陸人大都放任子女,係惠州博物館,有牌寫住切勿喧嘩,但幾個5、6歲小孩在展覽館內走嚟走去,又拍玻璃,大聲講話,在場冇工作人員看守,幾滋擾。

係五星級酒店食自助餐,啲小朋友自己出去拎嘢食,冇大人帶住,其實好危險,唔夠高又有玻璃。有個仲用個夾夾舊番石榴入口食。唉!呢個就係大陸,完全冇危機感。

琥珀宮

mankiu1204 發表於 17-5-19 00:29
我都覺得大陸人係咁,冇安全意識, 識個新移民媽媽,成日獨留小朋友係屋企同公園,自己出街去買送,完全吾擔心 ...

佢地安全意識好薄弱,據有親人在內地工作10年所得結論係除咗政治,大陸係全世界最自由嘅地方,啲大陸人點都得,周街放飛劍、扔垃圾、不需要依秩序。佢咁講我又覺得好有道理喎。

琥珀宮

立夏 發表於 17-5-19 00:30
到有人提醒佢地要睇住小朋友,佢地又鬧人厚多士 而家一見呢啲疏忽到離哂譜嘅意外,已經估到多數 ...

通常香港父母都會到實,工人就一啲啲,係香港街頭見。

琥珀宮

babynetnet 發表於 17-5-19 01:25
回覆 SandyKL 的帖子

係架,以前我長期係大陸做野,如果我去坐巴士既話可能天黑都未返到屋企假期後 ...

好好笑。

琥珀宮

seaheart88 發表於 17-5-19 06:36
痛失親兒的肖女表示,豪豪非常聰明,還有2個月就過4歲生日。她認為,如果戲水區兩個池子之間有護欄,意外是 ...

有片有真相,10個圍欄安左唔睇實幼童一樣出事。

琥珀宮

水寶寶 發表於 17-5-19 01:36
照顧自己兒女,是父母最大責任。之前我試過同囡泳.我同佢相距25米(囡深淺水之間).我在泳池邊同妹傾計。实然 ...

當年幼女3、4歲,一家5口係海南島間酒店游水,深水位有太陽櫈,就坐果邊,游完哂水,忙梗,屋企男人照顧2個大嘅仔,突然阿女唔穿水泡直跳落池,好彩我到,屋男即跳落去撈佢上嚟。

依家阿女14歲,問返佢當年攪咩,佢話以為自己有水泡。個池冇救生員,自己一定要睇到實。

琥珀宮

redhot 發表於 17-5-19 08:48
我細個仲低能,穿住水泡游游下,見到水泡個吹氣嘴被襟咗落去,突然心血來潮想抆出嚟睇下個水泡會點,抆完 ...

小腦袋確係不能以常人去猜度,好奇探索係天性,所以唔看緊就注定成大錯。

琥珀宮

redhot 發表於 17-5-19 08:52
好有見地喎

呢位親人係韓國人,屢有新觀點新思維,好正!

首頁

尾頁

跳至