心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我真係好攰 , 好氣餒。好無奈亦好無助。今日年初一,拜完年返到家就匿喊埋喊。突然諗我為咩以活。。。
只係想係到舒發下,呻下.....

我小朋友本身評估發展慢左,情緒唔穩定。但平時都控制到,自己扭下,公眾場所鬧情緒會即去exit,廁所地方, 傾下就會冷靜到.。
但今日去親戚拜年到尾段出事。無啦啦郁手打人,阻止佢仲想追人打(發生係二個親戚到),事後我即刻離場。
等lift 時佢又扭地又踢lift, 搭的士時又叫又喊。出左大廈見無人,坐係到俾時間佢冷靜,完全唔得+講唔聽。最後係佢係的士扭到瞓。
返到家情緒又黎過,我忍唔住打佢pat pat, 對住佢大叫問佢究竟想點,我真係好辛苦,好大壓力,媽咪都好想喊。
平日送佢返學,返工,放工,趕去姨姨家接佢,煮嘢食做家務,跟工課etc.,放假就我自己全日湊佢。
我3年幾黎無休息過。因為我覺得係我責任,但都希望有人幫輕下我同我分享下。
老公?其實我有,但從無支持家庭(支出全係我俾,佢仲會問返我攞錢),唔會照顧個仔,依家仲會揾我出氣。我有時ot叫佢幫接仔, 佢會用呢啲嘢要脅,奚落我。我已經叫離婚,佢話大家要溝通。我溝通左好多次,機會俾左好多次,你仲用好多理由話係我令到你咁,我想頭家散咁。。。究竟想我點呀?我已經辛苦抑壓到一個點。我相信我身邊無人會知道。。。我可以做啲咩?

複式洋房

回覆 Joyce_Choi 的帖子

係,個樣睇唔出有問題,外人係唔會明白。只會覺得小朋友無家教,家長無用。但其實我地用嘅心機同耐性都比其他人多。有邊個唔想仔女聽話

複式洋房

Hola33 發表於 18-2-17 12:12

咁既老公要來做咩唔養個仔同你不單只,仲要你養
因為之前我地傾過,我相信佢會為家改變一下。亦唔想未維繫個家就散。但原來從來都沒有變,仲差咗。

複式洋房

回覆 秋思 的帖子

我家人係有血緣陌生人。個日個仔咁,佢地都係望住唔幫手。我呀媽話就話錫佢,但成日A仔前A仔後咁話我個仔。我完全覺得無助

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-2-17 18:26
老公嘅嘢控制唔到,唔好煩啦。
反而搞掂小朋友先,評估咗?排咗位未?
到校評估左,話有發展遲緩。我已經等緊私人訓練同排緊位。

首頁

尾頁

跳至